Last news in Fakti

9 Януари, 2023 09:21 4 166 1

Значителен спад при жилищните наеми

  • италия-
  • наем-
  • поевтиняване

С 2.2% са поевтинели апартаментите в Италия

Значителен спад при жилищните наеми - 1
Снимка: Shutterstock

Средната цена на наем в Италия през ноември е спаднала с 2,2% спрямо предходния месец, възлизайки на 11,7 EUR/кв.м на месец. Въпреки месечния спад, лихвите са се повишили с 2,6% през последните 12 месеца, според изследователския отдел на портала Idealista.

Запазването на нивото на активност на пазарите в големите градове във всеки случай доведе до растеж на по-динамичните пазари на наеми, с най-голямо възстановяване в Милано (+4,1%) и Торино (+4%). Следват Катания (+3,6%), Генуа (+1,7%), Флоренция (+1,4%) и Венеция (+1,3%). Рим (+0,8%) и Неапол (+0,2%) са стабилни.

Ситуацията в наблюдаваните столици регистрира 49 центъра с отрицателни колебания срещу 42 на растеж и 3 центъра със стабилни цени през ноември 2022 г. (Салерно, Монца и Ла Специя). От друга страна, процентите са се увеличили най-много в Киети (+6,8%), следвани от Агридженто (+6,6%) и Прато (+5,1%).

Тенденцията на наемите в провинциите е очевидно низходяща, като нивата спадат в 80 от 106 провинции за въпросния месец. Цените са спаднали от лятото, особено в местата с най-голяма туристическа атракция, както се вижда от двуцифрени спадове в места като Маса Карара (-17,5%), Латина (-16%) и Лука (-13,8%), но средно три от четири италиански провинции са били засегнати от изключителната нестабилност, причинена от летните наеми. Това обяснява аномалното увеличение на офертните цени в Римини (+45%), следван от Беневенто (+4,9%) и Торино (+4,2%) сред областите, регистрирали най-голямо увеличение през октомври.

Средната наемна цена е намаляла в почти всички региони, с изключение на Емилия-Романя (+10,1%), Пиемонт (+1,4%) и Трентино-Алто Адидже (+0,2%). От друга страна цените в Ломбардия са същите като преди месец. В дъното на класацията, с изключение на Молизе, където има аномални колебания със силни колебания на цените, причинени от кратки престои през летния сезон, най-големите спадове са в Калабрия (-8,2%) до Вале д'Аоста (-8,1%).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям спад викате, а?

    9 1 Отговор
    На 1000 евро наем - 22 евро спад?!?
    Бе, кой ви учи кое е голямо и кое малко?