Last news in Fakti

20 Март, 2023 09:21 2 186 4

Добра новина за инвеститорите - Март 2023

  • италия-
  • инвеститори-
  • закон-
  • промени

Повече чужденци ще могат да вложат парите си в Италия

Добра новина за инвеститорите - Март 2023 - 1
Снимка: Shutterstock

В постоянната Комисия по конституционните въпроси на Италия е внесен законопроект DDL S.2498. Той касае промени в италианската програма за инвеститорски визи (Dolce Visa). Негов автор е сенатор Габриеле Ланци от движението Пет звезди (Movimento Cinque Stelle). Ланци посочва относителната неефективност на италианската програма в сравнение с гръцките и португалските. В същото време той признава, че подобни схеми спомагат за привличането на чуждестранни инвестиции в краткосрочен и средносрочен план.

За да се увеличи привлекателността на Dolce Visa, законопроектът предлага следните нововъведения:

* Намаляване на минималния входен праг за инвестиране в компании от 500 000 EUR на 400 000 EUR и в иновативни стартиращи фирми от 250 000 EUR на 200 000 EUR.

* Въвеждане на допълнителни възможности за инвестиции – в „частни спестовни планове“ и в недвижими имоти. Опциите за проекти от обществен интерес (1 млн. EUR) и държавни облигации (2 млн. EUR) ще останат същите.

* Праговете за влизане при опцията за закупуване на недвижими имоти ще бъдат както следва: 1,5 млн. EUR за обекти в мегаполиси, 1 млн. EUR за имоти в малки градове, 750 000 EUR, ако населението на общината е под 25 000 души.

* Членовете на семейството на инвеститора ще имат право на разрешение за пребиваване по ускорена процедура (сега събирането на семейството може да отнеме до 6 месеца). Законопроектът предвижда и увеличаване на възрастовата граница за деца на издръжка от 18 на 21 години.

* Премахване на изискването за физически адрес на пребиваване в Италия. То ще бъде заменено от "дигиталната резиденция" на инвеститора - онлайн профил, чрез който италианските власти могат да се свържат с чужденец.

* Петгодишната виза ще се издава веднага, без да е необходимо да се подновява след 2 години, както е в момента. Срокът за задържане на инвестиции в Италия ще се увеличи от 2 на 5 години.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз Кочо

    5 1 Отговор
    Безплатните пари които ви изпариха мозъците вече ги няма. Купонът свърши. Време да се разотивате и да бачкате. Сега тия пари се изпариха през кумина като дим и ще ви излязат през носа. Добре дошли в реалността. Това е тя
  • 2 Папагал

    1 1 Отговор
    Или жълто ка ка ду или пъстроперо лори ха ха хах
  • 3 Мен

    0 2 Отговор
    Не, врабец побойник

    Коментиран от #4

  • 4 Вуй

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мен":

    Не, врабец голищар