Отидете към основна версия

2 159 6

Имотен сегмент, който се върна на ниво отпреди пандемията

  • мол-
  • търговски център-
  • пазар

Лек спад на наемите търговски площи в площи в молове

Снимка: М. Богданова ©

Изминалата 2022 г. беше белязана от изключително бързото развитие на логистичните площи, особено при ритейл парковете. Фактори като нарастването на приходите и възстановяването на посещаемостта на търговските центрове допринесоха за възвръщането на сегмента на нивата отпреди кризата. През годината бяха открити над 100 000 кв. м нови ритейл паркове, което е почти три пъти над площите, открити през 2021 г. Към този момент опериращите ритейл паркове у нас възлиза на малко над 300 000 кв. м.

Търговските центрове не отчитат особено раздвижване, като тези в София регистрират лек спад на незаетите площи в рамките на последното тримесечие - до 5.6%.

„Продължаваме да наблюдаваме активно разрастване на дискаунт веригите в цялата страна. През годината на пазара навлязоха и нови брандове в сегмента на бюджетния или среден клас дрехи и обувки, основно такива с присъствие или текуща експанзия в региона ”, коментира Красимир Петров, мениджър Управление на имоти и активи в Cushman&Wakefield Forton.

И в този сегмент наемните нива отбелязват умерен ръст, като наемите в търговските центрове се запазват стабилни – 35 EUR/кв.м., с тенденция за леко увеличение през първото тримесечие на 2023 г. Наемите на магазини, разположени на централни търговски улици, както и тези в ритейл парковете нараснаха с 5%, отразявайки инфлацията и свързаното с нея увеличение на разходите на наемодателите.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини