Отидете към основна версия

2 856 7

Преразглеждат ограниченията свързани с ипотечните заеми

  • австрия-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • промени-
  • закон

Промените възпрепятстват купувачите на имоти в Австрия, включително и тези, които искат да купят „първи дом“

Снимка: Shutterstock

Четири месеца след влизането на правилата в сила австрийските банки искат от регулаторите да преразгледат ограниченията върху ипотеките, целящи да успокоят нажежения пазар на недвижими имоти, Според тях, новите мерки са създали неоправдани „насрещни ветрове“ за купувачите, включително тези, които искат да финансират първия си дом, и са допринесли за 40% спад на ипотеките за нови жилища.

Европейските лидери се опитват да регулират пазара на имоти, който е станал недостъпен за мнозина поради нарастващите лихви и инфлацията след години на покачване на цените. Позицията на банковия отдел на Австрийската търговска камара последва подобно предложение през октомври на финансовия министър Магнус Брунер.

Регламентите в Австрия определят правно обвързващи лимити за размера на ипотечните кредити в зависимост от стойността на имота, месечните плащания и продължителността на срока. Банките имат квота за кредити, които не отговарят на определени критерии.

„Регулацията в сегашната си форма само изостря кризата. Всички се интересуваме от стабилни финансови пазари, както и от възможността хората да си купят къща“, казва Вилий Чернко, ръководител на банковия отдел и главен изпълнителен директор на Erste Group Bank.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини