Отидете към основна версия

38 818 42

Исторически срив при цените на жилища

  • канада-
  • жилища-
  • цени-
  • лихвени проценти-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит

В Канада стойността им падна драстично

Снимка: Shutterstock

През 2022 г. канадския жилищен пазар отчете рекорд по отношение спад в цените. Основната причина за това бяха бързо растящите лихвени проценти по ипотечните заеми. Офертната стойност на жилищата в страната падна с 1,6% през декември 2022 г., което доведе общия спад от пика си през февруари до 13,2%, сочат данните на Канадската асоциация за недвижими имоти.

Спадът беше най-значимият от пика до най-ниските си стойности, откакто организацията започва да събира данни през 2005 г. 2022-ра също отбеляза най-големия спад на цените за една календарна година от началото на записването на данни (-7,5%).

От рекордно ниското ниво от 0,25% миналия март, централната банка на Канада наскоро повиши своя референтен лихвен процент до 4,25%, което означава, че потенциалните купувачи, които търсят петгодишна ипотека, сега често се сблъскват с лихви около 6,5%.

Тъй като икономиката е под заплаха от рецесия и централната банка на Канада предупреждава за по-нататъшни повишения на лихвените проценти, за да се противопостави на постоянната инфлация, жилищният пазар може да бъде изправен пред продължителен натиск през следващите месеци. Анкетирани от аг. Bloomberg икономисти прогнозират, че Канада ще влезе в рецесия през първата половина на тази година.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 32 гласа.

Свързани новини