Отидете към основна версия

10 623 56

Жилищата ще поскъпват

  • жилища-
  • цена-
  • себестойност
Снимка: М. Богданова ©

През годините говорихме, че основният фактор за поскъпването или поевтиняването на жилищата е съотношението между търсене и предлагане. Когато клиентите са повече, а имотите по-малко, то е логично квадратният метър застроена площ да се повишава. Много по-малко внимание се отделяше на един друг не по-маловажен фактор, а именно цената на строителните продукти. Логично е, когато те поскъпват, това да се отрази в крайната цена на продукта. Това, обясни арх. Петко Костадинов, председател на Камарата на архитектите в Пловдив, по време на форум организиран от Националното сдружение „Недвижими имоти” в рамките на 69-тото издание на Техническия панаир.

След като България стана членка на ЕС и прие европейското законодателство строителството е поскъпнало с 30%. Друг фактор, който влияе силно върху цената на жилищата е енергийната ефективност.

В центъра на София луксозните жилища се продават успешно и то при цена от 2500 EUR/кв.м, тъй като са с отлично качество, докато тези ново строителство трудно се продават независимо, че цената на някои е спаднала близо пет пъти, обяснява арх. Костадинов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини