Отидете към основна версия

3 371 13

Пазарът на жилища в най-голямата европейска икономика силно отслабна

  • германия-
  • жилища-
  • цени-
  • пазар

Апартаментите в Германия отчитат значително поевтиняване

Снимка: Shutterstock

Признаците за продължаващ спад на германския жилищен пазар стават все по-очевидни, тъй като по-високите лихви по ипотечните кредити и нарастващият инфлационен натиск изострят ограниченията на достъпността.

Средната цена на апартамента се понижи с 11,78% (коригирана спрямо инфлацията) през април тази година, в рязък контраст с повишението от 7,68% през април 2022 г. на годишна база.

До края на 2022 г. жилищният пазар в Германия растеше непрекъснато от 2014 г. насам, като цените в сегмента се увеличиха с над 70% спрямо началото на 2014 г.

В момента търсенето намалява на фона на нарастващите лихвени проценти и разходите за строителство, съчетано със спад в покупателната способност, причинен от растящата инфлация.

Забавя се и активността в жилищното строителство. Според Федералната статистическа служба (Destatis) за периода април 2022-април 2023 г. броят на разрешителните за жилища е намалял с 5,7% на годишна база до 321 757 единици, след годишно увеличение от 3,4% през 2021 г. и 2,2% през 2020 г.

Очаква се германската икономика да претърпи ново умерено свиване през текущата година, тъй като цените на енергията за домакинствата продължават да растат и растежът на износа се забавя поради слабото външно търсене. В резултат на това Европейската комисия очаква най-голямата икономика в Европа да нарасне само с 0,2% тази година.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини