Last news in Fakti

15 Юни, 2023 11:11 3 036 14

Почти 30% от месечния доход отива за наем

  • германия-
  • наем-
  • доходи-
  • жилище

Близо 20 милиона домакинства в Германия живеят под наем

Почти 30% от месечния доход отива за наем - 1
Снимка: Shutterstock

Средностатическото германско семейство отделя от месечния си бюджет 27.8% за наем на жилище, сочат данните на Федералното статистическо бюро на Германия. Семействата, които са наели през 2019 г. или по-късно, харчат дори повече – 29,5%.

Според статистиката брутният наем на студ (без комунални услуги) на квадратен метър през 2022 г. е бил средно 8,70 EUR в Германия, а в големите градове е бил значително по-висок – 9,60 EUR на месец.

Общо в Германия има около 19,9 милиона домакинства с наематели. От тях 6,6 милиона са се преместили в домовете си през 2019 г. или по-късно, а 2,7 милиона домакинства са подписали договор за наем преди 1999 г.

Според проучването 1,5 милиона домакинства плащат половината или повече от доходите си, а делът е между 40% и 50% от доходите за около 1,6 милиона домакинства. „Тежестта на наема, особено за домакинствата с ниски доходи и в големите градове, е драматична“, каза пред n-tv Себастиен Дюлиен, изследователски директор в Института за макроикономическа политика (IMK) към Фондация Ханс Бьоклер.

Дюлиен очаква недостигът на жилища да се влоши през следващите години. Поради нарастващите цени на сградите и по-високите лихвени проценти на Европейската централна банка жилищното строителство в момента е в спад. В същото време в Германия живеят почти милион души повече, отколкото се очакваше през 2023 г. преди кризата с коронавируса, главно поради бежанците от Украйна.

Експертът призова федералните, провинциалните и местните власти „незабавно да започнат да предприемат действия за увеличаване на броя на обществените жилища“.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    13 4 Отговор
    Тия са нищо. Ами в САЩ??
    Цял живот бъхта на 3-4 места, щото или плаща непосилен наем, или изплаща ипотека. Трябва да събира пари за университет на детето. Не дай Боже някой да се разболее- разкатават му банковата сметка до цент. Ела па ако реши да съдиу майка си или тя него, там адвокатите му изпиват кръвчицата.
    Не са за завиждане Запада. Не ми е ясно обаче, едно време аз къде гледах, та така бях хлътнал по тия места.
    И ако ме наречете "шиле", изобщо няма да се обидя, щото е напълно заслужено.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 СЕЛЯНИН

    6 2 Отговор
    Никой не е забранил ипотеката и заема от банка. Ама не на всеки му стиска, защото знае че следващите 20 години трябва да бачка , като роб. А всеки иска някой друг да опъва каиша вместо него. А после тези които имат собствено жилище или такова, което дават под наем били феодали. И аз искам цяло живот на помощи и собствено жилище, ама такъв филм няма!
  • 3 умен

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    whataboutism. Не ги мисли щатите. Който има акъл и образование си е добре. Има си вила я на морето я в планината. Ама от тези дето съсед не се вижда. Кара си новата кола и не му дреме. Тези дето работят на 5 места едва са завършили гимназия, ако изобщо са. Дай да коментираме немците и данните от статията. 2,7 милиона домакинства са подписали договор преди четвърт век. Смятайте какви права имат наемателите и колко е по-изгодно да си под наем.
  • 4 Пешо

    3 2 Отговор
    Ами да си купят нещо и да не плащат наем! Тия германци не мислят логично, да не кажа по-груба дума.

    Коментиран от #9

  • 5 Кака Мара

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Ами да емигрират в България, като им е толкова тежко.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тартаковер

    3 0 Отговор
    А колко от месечния доход на Борислава Йовчева - мис Бикини , отива за наем ? Или тя всъщност си има къща и не плаща наем ? Питайте Бойко да ви каже , само да не го разсърдите и обидите , че ще стане лошо !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 умен

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    Много са си умни германците не ги мисли. Там наемателя има повече права и от собственика. Трябва да си яко мърляч и шумен за да те изгонят съседите а не собственика. Наема не е като да изплаща чуждо жилище, както е при нас. Т.е. по-евтино му е цял живот под наем, отколкото кредит. Освен това като порастнат децата и се изнесат спокойно могат да се преместят в по-малка квартира. Или ако сменят работа да не са закотвени в един град. Там голяма разлика мебду градовете като цяло няма и работа има навсякъде. Не е като при нас всичко е София и евентуално Пловдив,Варна и Бургас.
  • 10 наблюдател

    3 0 Отговор
    Ще е интересно какъв е бил % в миналото. Аз поне имам спомен че преди 25 години < 40% от дохода на младо семейство в Германия отиваше за наем, сметки и общински такси.
  • 11 съвет:

    2 0 Отговор
    В Германия нещата се контролират донякъде от държавата.
    Погледнете в UK как е.

    Коментиран от #12

  • 12 умен

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "съвет:":

    Айде пак whataboutism. Какво да ги гледаме Англичаните. Нищо общо с темата. Остров са, извън еврозоната са и ЕС. Имат камара бивши колонии и съответно наплив на мигранти оттам. Но пак недостатъчен, защото съвсем официално държавата помоли пенсионерите да се върнат на работа. Такъв си го.. Така става като се слушат популисти! А сега тея популисти по-ниски и от тревата, Къде е Фарадж да оправя бакиите, които сътвори? Джонсън и той същия!
  • 13 Щото са тъпи,

    2 0 Отговор
    За това плащат наем цял живот. Все ги е страх, да купят, не умеят да спестяват, харчат пари за скъпи коли, хобита, не искат да строят сами и на края цял живот плашат квартира. И като се качи наема, почват да плачат... Тъпанари са...
  • 14 Гуньо

    1 0 Отговор
    За тези които обмислят да тръгват за Германия-не е сега момента. 30% са глупост. Наемите отлетяха с по 200 евро, дизел от 1 евро-1.40 да 1.60,в зависимост в коя област сте. Храните също поскъпнаха доволно. Заплатите обаче, не бяха компенсирани като трябва. Голяма част от работещите, са на заплати около 2500, а тристаен дом гони вече 1200. Отделно ток, Интернет, смет. Това не са 30%.