Last news in Fakti

29 Май, 2023 09:21 3 363 13

Пазарът на жилища в най-голямата европейска икономика силно отслабна

  • германия-
  • жилища-
  • цени-
  • пазар

Апартаментите в Германия отчитат значително поевтиняване

Пазарът на жилища в най-голямата европейска икономика силно отслабна - 1
Снимка: Shutterstock

Признаците за продължаващ спад на германския жилищен пазар стават все по-очевидни, тъй като по-високите лихви по ипотечните кредити и нарастващият инфлационен натиск изострят ограниченията на достъпността.

Средната цена на апартамента се понижи с 11,78% (коригирана спрямо инфлацията) през април тази година, в рязък контраст с повишението от 7,68% през април 2022 г. на годишна база.

До края на 2022 г. жилищният пазар в Германия растеше непрекъснато от 2014 г. насам, като цените в сегмента се увеличиха с над 70% спрямо началото на 2014 г.

В момента търсенето намалява на фона на нарастващите лихвени проценти и разходите за строителство, съчетано със спад в покупателната способност, причинен от растящата инфлация.

Забавя се и активността в жилищното строителство. Според Федералната статистическа служба (Destatis) за периода април 2022-април 2023 г. броят на разрешителните за жилища е намалял с 5,7% на годишна база до 321 757 единици, след годишно увеличение от 3,4% през 2021 г. и 2,2% през 2020 г.

Очаква се германската икономика да претърпи ново умерено свиване през текущата година, тъй като цените на енергията за домакинствата продължават да растат и растежът на износа се забавя поради слабото външно търсене. В резултат на това Европейската комисия очаква най-голямата икономика в Европа да нарасне само с 0,2% тази година.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гладен брокер

    17 3 Отговор
    Само в България се вдигат с по 5% месечно.И още не са почнали да копаят а те разпродадени.

    Коментиран от #9

  • 2 Торнага

    12 1 Отговор
    Карай ве! в България са само напред и нагоре!
  • 3 Вуй

    18 2 Отговор
    Тука търсенето е огромно , щото сме земен рай и сичкото село иде у градо
  • 4 На майтап

    12 2 Отговор
    В едно кафене казах , че имам идея да строя и стадото от цялото заведение моменталически се наредиха до масата ми за записване. Някои хукнаха и към банките за кредити
  • 5 Аз Кочо

    22 1 Отговор
    Хехехе, до преди няколко месеца всички брокери по света и у нас твърдяха че спад на цени няма да има. Цените вече падат и даже има брокери които признават че има спад и че той ще продължи. Разбира се болшинството от тях не признават и твърдят че това е временно. Бъдещето ще покаже

    Коментиран от #6, #10

  • 6 БАЙ ДАНЬО

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Аз Кочо":

    Ами, кво да кажа... пишат си каквото им дойде на ум, а ние само цъкаме с уста

    Коментиран от #7

  • 7 Аз Кочо

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ ДАНЬО":

    Абе на само каквото им дойде на ум, а и каквото им кажат строителните магнати. Те са им шефовете. Повечето агенции са собственност на строителни фирми

    Коментиран от #12

  • 8 Веселин

    16 3 Отговор
    В Германия имот може да се купи само с законно спечелени пари! В България се строи с мръсни пари , с цел изпиране но много мръсни пари , повечето имоти се купуват с цел изпиране на пари. За да работи тази гнусна мутренска схема , е нужно имотите да са с колкото се може по-високи цени.
  • 9 Гост

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Гладен брокер":

    Ходи тогава да живееш в Германия,ходи да ти хареса

    Коментиран от #11

  • 10 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Аз Кочо":

    Докато държавата продължава да централизира инвестициите в големите градове, т.е. - да има работа само в големите градове, а малките населени места да остават без поминък, българите ще продължат да се изселват от малките населени места и ще продължат да търсят жилище в големите градове. Условията за поминък определят демографското раздвижване и преселението на народа.
  • 11 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Колко българи отиват да живеят в Германия и колко германци напират за българско гражданство?

    Коментиран от #13

  • 12 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аз Кочо":

    Могат да пишат, че черното е бяло, но хората сами виждат кое, какво и що. Пазарът се пренасити от предложения, а инфлацията сви възможностите на купувачите. Накупуваха се и сега се кротнаха. Но имотът не е паста, че като се заситиш и след няколко часа пак да ти се дояте. При имотите засищането трае по пет-шест, до десет години, че и повече. Ако войната, пандемията или друг кризисен инициатор продължат, инфлацията ще продължи и купувачите все повече ще се отдръпват, което ще накара спихването на балона да съска още по-дълго, отколкото съскаше предният път. За да тръгнат пак нагоре имотите, трябва малкият човек да има излишни пари, които да се чуди какво да прави. Това означава, да няма криза, да няма инфлация, да има пазари и търсене на стоки и услуги. При настоящата ситуация това няма как да стане.
  • 13 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Тези наши ""Българи" които отиват са или от Факултето,Столипиново,Максуда или селата.Там бачкат по строежите,мият клозети,на полето и в кланниците на животни по 15ч.,където условията на труд са нечовешки и мизерно заплащане