Отидете към основна версия

3 047 14

Почти 30% от месечния доход отива за наем

  • германия-
  • наем-
  • доходи-
  • жилище

Близо 20 милиона домакинства в Германия живеят под наем

Снимка: Shutterstock

Средностатическото германско семейство отделя от месечния си бюджет 27.8% за наем на жилище, сочат данните на Федералното статистическо бюро на Германия. Семействата, които са наели през 2019 г. или по-късно, харчат дори повече – 29,5%.

Според статистиката брутният наем на студ (без комунални услуги) на квадратен метър през 2022 г. е бил средно 8,70 EUR в Германия, а в големите градове е бил значително по-висок – 9,60 EUR на месец.

Общо в Германия има около 19,9 милиона домакинства с наематели. От тях 6,6 милиона са се преместили в домовете си през 2019 г. или по-късно, а 2,7 милиона домакинства са подписали договор за наем преди 1999 г.

Според проучването 1,5 милиона домакинства плащат половината или повече от доходите си, а делът е между 40% и 50% от доходите за около 1,6 милиона домакинства. „Тежестта на наема, особено за домакинствата с ниски доходи и в големите градове, е драматична“, каза пред n-tv Себастиен Дюлиен, изследователски директор в Института за макроикономическа политика (IMK) към Фондация Ханс Бьоклер.

Дюлиен очаква недостигът на жилища да се влоши през следващите години. Поради нарастващите цени на сградите и по-високите лихвени проценти на Европейската централна банка жилищното строителство в момента е в спад. В същото време в Германия живеят почти милион души повече, отколкото се очакваше през 2023 г. преди кризата с коронавируса, главно поради бежанците от Украйна.

Експертът призова федералните, провинциалните и местните власти „незабавно да започнат да предприемат действия за увеличаване на броя на обществените жилища“.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини