Отидете към основна версия

1 893 15

Пада цената на жилищата, които са енергийно неефективни

  • нидерландия-
  • жилища-
  • цени-
  • енергийна ефективност

Най-силно са поевтинели имоти, строени преди 1930 година

Снимка: Shutterstock

Къщите, построени преди 1930 г. в Нидерландия, са поевтинели най-много през първото тримесечие на текущата година, сочат данните на Kadasterdata.nl – специализирана онлайн платформа, която използва статистически данни от Имотния регистър, Статистическата служба на Холандия и други източници. Старите къщи се амортизират повече от новите, защото често са по-малко енергийно ефективни.

Къщите, построени преди 1930 г., често имат единични прозорци и лоша изолация. Енергийно ефективният дом има по-висок енергиен етикет и следователно струва повече. Цената на квадратен метър на къщите, построени между 1880 и 1929 г. с най-ниската маркировка G, е с около 1000 EUR по-ниска от къщите с маркировка F или по-висока. Средно къща с рейтинг G струва малко над 3000 EUR/кв.м, докато къща с по-висок рейтинг струва над 4000 EUR/кв.м.

„Строежът на домовете, които да са по-екологични и с по-добра изолация или двоен стъклопакет, може бързо да повиши енергийната ефективност до нива C или B. Очаквам, търсещите жилище, да продължат да следят внимателно етикетите за енергийна ефективност и да са готови да плащат повече за къща с по-висока оценка“, казва Питър Ейбрахамс от Kadasterdata.nl.

Къщите, построени преди 1930 г., са с над 6% поевтинели през първото тримесечие на текущата година спрямо последното на миналата, според Kadasterdata.nl. Но въпросът не е, че колкото по-стара е къщата, толкова повече е паднала нейната стойност. Например, цените на жилищата, построени между 1961 и 1975 г., паднаха с 3,6%. Докато спадът в стойността на къщите, построени между 1946 и 1960 г., е само 1,7%.

„Старите къщи обикновено са много популярни поради техния отличителен архитектурен стил“, каза Ейбрахамс.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини