Отидете към основна версия

7 041 44

Нови 550 жилища ще се появят на комуникативно място в елитния "Лозенец"

  • софия-
  • лозенец-
  • завод-
  • витоша-
  • комплекс

Нов комплекс на мястото на бившия текстилен завод "Витоша"

Лозенец остава столичният квартал с най-силно търсене на жилища за покупка, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. За първите седем месеца на текущата година предлагането продължава да надвишава търсенето. От всички търсещи гарсониери, 2 - и 3-стайни жилища в София 2,02% са в столичния квартал Лозенец, а от всички, които предлагат 2.27% от въпросните имоти са в Лозенец. За същия период на миналата година данните са били съответно 2,15% и 2,56%. Дефакто наблюдава се ръст, както в търсенето, така и в предлагането.

Наскоро стана ясно, че и Лозенец е кварталът с най-много празни жилища. Според анализатори, причината за това е, че през последните години в тази част на София са преобладавали сделките с инвестиционна цел. Част от новите собственици просто са решили да купят и заключат новопридобитите си имоти, за да ги продадат на по-късен етап на по-висока цена, а други поради една или друга причина не са ги отдали все още под наем, за да започнат да си възвръщат инвестицията.

За големите инвеститори Лозенец също остава привлекателен район. Парцелите за крупни проекти са малко, но има все още един. От местата, които от идването на демокрацията не претърпяха значително развитие е теренът на бившия завод "Витоша". Инвестиционна компания планира да построи на мястото, което е с площ 30.2 декара с излаз на бул. "Черни връх" комплекс. Той ще се състои от жилищни сгради с общо 547 апартамента, офиси, търговски обекти и подземен паркинг. Височината на сградите ще е между 14 и 15 етажа.

Oбщaтa paзгънa зacтpoeнa плoщ нa нaдзeмнoтo зacтpoявaнe щe бъдe 107 000 ĸв.м, a нa пoдзeмнoтo - близo 62 000 ĸв.м.

Важно е да се отбележи, че сградите на завод "Витоша" - две високи тела, сторени през 1973 г., са в добро състояние, ще бъдат запазени и с освежена фасада. Ще бъдат премахнати ниските свързващи сгради.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

 

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 16 гласа.

Свързани новини