Отидете към основна версия

4 574 84

Столицата, която се превръща в епицентър на жилищните проблеми в Европа

  • австрия-
  • виена-
  • жилища-
  • цени

Виена е най-слабият пазар на Стария континент

Снимка: Shutterstock

Виена се е оказала най-слабият жилищен пазар сред големите европейски столици, сочи проучване на агенция Bloomberg. То показа годишен спад на цените на жилищата от 12,2%, което е дори по-голям от този в Стокхолм (-6,4%).

В австрийската столица, където оживеният пазар на наеми предлага силна алтернатива на собствеността върху жилищата, по-строгите правила за ипотечните кредити изострят спада. В резултат на това офертната цена през юли 2023 г. пада средно до 7084 EUR/кв.м. Експертите очакват по-нататъшен спад.

С нарастващите лихвени проценти и инфлацията, които подкопават разполагаемия доход, повече семейства във Виена остават в апартаменти под наем, вместо да купуват, според агенцията за недвижими имоти Real Immobilienvermittlung GmbH.

Въпреки неотдавнашния спад цените все още са високи след дълго покачване. Облекчените условия на финансиране по време на пандемията от Covid-19 допълнително засилиха търсенето на жилища, като оценка на Австрийската централна банка предполага, че жилищните имоти във Виена са били надценени с 40% в края на 2022 г. Но оттогава ипотечното кредитиране се затегна.

Обемът на новите жилищни заеми, издадени на австрийски домакинства, е намалял с повече от 60% спрямо година по-рано, според данни на централната банка от март 2023 г. „Следващите месеци ще продължат да бъдат предизвикателни. Очакваме слабото търсене да продължи, както и пазар, който е предпазлив и се адаптира бавно“, каза Мартина Хирш, управляващ директор на s Real.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини