Отидете към основна версия

2 984 8

Превръщат бивш младежки дом в музей

  • дупница-
  • младежки дом-
  • музей

Реконструкцията на емблематичната сграда в Дупница ще струва 3 млн. лв.

Оскъпяват се ремонтите на бившия младежки дом в центъра на Дупница. Целта на допълнителните разходи е по-добра изолация на сградата, която се преструктурира в Градски исторически музей. Ремонтът на бившия младежки дом в центъра на Дупница се финансира по програмата "Региони в растеж" - първоначално за 1,4 млн. лева, като Общината го дофинансира с около 800 000 лева, уточнява БНР.

След това се наложи анекс към сключения договор заради поскъпването на материалите и строителните дейности, като бяха осигурени към 425 000 лева.

Сега се налага да се осигури допълнителна сума от 273 661 лева, за да се направи допълнителна мазилка па фасадата, която е от камък, но той пропуска влага и това може да доведе до неподходящи условия по хранилищата на историчесике музей.

Срокът за реализиране на проекта е 30 месеца - от април 2021 година до края на октомври 2023 г.

В ремонтираната сграда ще има постоянна експозиция и хранилища. Тогава ще бъдат изложени експонатите от няколко археологически разкопки в района, както и такива, представящи развитието на града през различните епохи.

Музеят в Дупница е създаден през 80-те години на миналия век и не разполагаше със собствена сграда. Фондът му е от около 7 500 експоната.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини