Last news in Fakti

6 Август, 2023 23:20 2 945 8

Превръщат бивш младежки дом в музей

  • дупница-
  • младежки дом-
  • музей

Реконструкцията на емблематичната сграда в Дупница ще струва 3 млн. лв.

Оскъпяват се ремонтите на бившия младежки дом в центъра на Дупница. Целта на допълнителните разходи е по-добра изолация на сградата, която се преструктурира в Градски исторически музей. Ремонтът на бившия младежки дом в центъра на Дупница се финансира по програмата "Региони в растеж" - първоначално за 1,4 млн. лева, като Общината го дофинансира с около 800 000 лева, уточнява БНР.

След това се наложи анекс към сключения договор заради поскъпването на материалите и строителните дейности, като бяха осигурени към 425 000 лева.

Сега се налага да се осигури допълнителна сума от 273 661 лева, за да се направи допълнителна мазилка па фасадата, която е от камък, но той пропуска влага и това може да доведе до неподходящи условия по хранилищата на историчесике музей.

Срокът за реализиране на проекта е 30 месеца - от април 2021 година до края на октомври 2023 г.

В ремонтираната сграда ще има постоянна експозиция и хранилища. Тогава ще бъдат изложени експонатите от няколко археологически разкопки в района, както и такива, представящи развитието на града през различните епохи.

Музеят в Дупница е създаден през 80-те години на миналия век и не разполагаше със собствена сграда. Фондът му е от около 7 500 експоната.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    14 0 Отговор
    В музея дупничани да покажат и най-големия си работодател в района, най-известният брат
    в БГ, най-известната сестра в БГ. С този безумно скъп ненужен музей показват
    и най-голямата корупция в БГ. Хвала
  • 2 Коп Тор

    14 0 Отговор
    Еми то младежи няма вече в колонията, по-добре музей или гробница
  • 3 ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС

    3 0 Отговор
    СЛЕД РЕВОЛЮЦИЯТА И ИМОТИТЕ НА БРАТЯТА ЩЕ СТАНАТ
    СИРОПИТАЛИЩЕ :)
  • 4 Пилеене

    6 1 Отговор
    и грабене на пари , нищо друго !
  • 5 Софиянец

    2 0 Отговор
    Всичко от Станкето атакува Софето,затова имотите ще са нагоре в столицата.
  • 6 От Варна

    1 1 Отговор
    Реконструкция за 3 000 000 лв!!! Къде са проверяващите органи? И със злато да обковат стените, пак ще останат пари! С какви ли супер материали ще оборудват една сграда, която даже не е небостъргач, а мизерна къщурка. Много артефакти, 7500! Евала на тези мушмуроци в Дупница, евала на щедрите дупничани! Ще се харчат пари на воля, за обществено и разбира се, по-големия дял, за лични джобчета!Честит музей!
  • 7 Познавач

    3 0 Отговор
    Ще окрадат камъка от фасадата и ще лепнат едни стиропори! Дали някоя каменна историческа сграда по-света, дворец или катедрала, на 1000 години и повече, е замазана, за да не “ пропуска влага” . Това пък заключение и обяснение е върхът на простотията и наглостта! Ето защо България е бедна страна, в която се забогатява безотговорно и безотчетно( за определени люде)!Строежи и ремонти му е майката, май ремонтите са най-печеливши!Каква гордост и колко полезно за Дупница , даже и за България! Юруш на туристите ъч музеите!
  • 8 Анонимен

    2 0 Отговор
    Пред музеят задължително да издигнат паметник на "Братята "...