Отидете към основна версия

8 461 21

Претъпканите складове и последствията за европейската и американска икономики

  • складове-
  • стока-
  • икономика-
  • забавяне

Изчерпването на запази започна късно

Снимка: Shutterstock

Слабите времена, пред които са изправени много американски и европейски компании, може да продължат по-дълго от очакваното, тъй като те се опитват да разпродадат своите големи запаси във времена на слабо търсене.

Препълнените складове означават по-малко поръчки за производителите, което води до по-ниски нива на бизнес активност и в крайна сметка по-слаб растеж.

Високите нива на складови наличности са резултат от търговците на дребно, търговците на едро и производителите, които трупат всичко - от бира до инструменти за „направи си сам“, химикали и дрехи до блокирането в резултат на коронавируса, което смути веригите за доставки и затвори фабрики.

Сега търсенето в световен мащаб намалява, тъй като разходите за заеми се повишиха, така че компаниите започнаха да намаляват запасите си. Но процесът е много по-бавен от очакваното и може да се проточи през идната година.

„Очаквахме клиентите да намалят запасите около средата на годината, но засега не виждаме признаци това да се случи. Може да се случи в началото на следващата година“, каза Винсент Клерк , който е главен изпълнителен директор на Maersk – един от най-големите превозвачи на контейнери в света. Компанията контролира около една шеста от световната търговия с контейнери, транспортирайки стоки за множество големи търговци на дребно и компании за потребителски стоки, пояснява аг. Reuters.

Над 30 американски и европейски компании, включително Hugo Boss (BOSSn.DE), Heineken (HEIO.AS) и A.P. Moller-Maersk (MAERSKb.CO), 3M Co (MMM.N) и Stanley Black & Decker (SWK.N) се оплакаха, че намаляването на запасите е навредило на представянето им през второто тримесечие.

Неблагоприятната перспектива идва на фона на ниските очаквания за резултатите през второто тримесечие, тъй като възстановяването на Китай след пандемията се забавя. Данните на Refinitiv I/B/E/S показват, че американските и европейските компании се очаква да отчетат най-лошите си тримесечни резултати от години.

В еврозоната запасите на готова продукция удари рекорди през август миналата година, а изчерпването започна едва през май въз основа на последните данни за производството в еврозоната.

В САЩ анализ на Бюрото по трудова статистика на САЩ от CFRA Research показа, че бизнес запасите са скочили с 20% в средата на 2022 г., най-големият скок откакто се води подобна статистика от 1993 г.

Търговците на дребно бяха водещи в тази тенденция - повишиха запасите с една четвърт спрямо година по-рано.

Някои компании, включително BASF (BASFn.DE), Levi Strauss (LEVI.N) и Holcim (HOLN.S), казаха, че най-лошото е зад гърба им въз основа на скорошни коментари на ръководители.

За листнатата в Лондонската стокова борса Coats Group (COA.L), която произвежда конци и прежди, нещата се подобряват, но намаляването на запасите е по-дълбоко и продължи по-дълго от обикновено. Главният изпълнителен директор Раджив Шарма очакваше с нетърпение взрив на поръчките, след като клиентите изпразнят складовете си, но каза по време на разговор с анализатор на 1 август, че не може да предвиди времето и мащаба на това възстановяване до четвъртото тримесечие.

Магазините много внимават да не се зареждат максимално, но Арун Сундарам, вицепрезидент по проучване на капитала в CFRA Research, каза, че се тревожи от търсенето, което се насочва към празничния сезон в САЩ. „Излишните спестявания, които потребителите са направили от началото на пандемията, намаляват и смятаме, че всички тези излишни спестявания могат да бъдат изчерпани до края на годината или началото на следващата.“

Парул Джейн, професор по финанси и икономика в университета Рутгерс, смята, че проблемът в САЩ може да се е влошил, а не подобрил. Съотношението инвентар към продажби в САЩ беше 1,4 през май спрямо 1,33 преди година, което означава, че търговците на дребно, производителите и търговците на едро имат повече инвентар, отколкото могат да продадат с по-висок процент от преди година, каза тя.

Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank, не очаква възстановяването да започне до 2024 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.

Свързани новини