Отидете към основна версия

6 924 71

Отлив при покупката на крайградски къщи

  • финландия-
  • къщи-
  • продажба

Поскъпването на комуналните услуги и повишените лихвени проценти отказват финландците да купуват извънградски имоти

Снимка: Shutterstock

Общото увеличение на разходите за поддръжка и лихвените проценти се отрази на продажбата на вили във Финландия през текущата година. "Това доведе до по-спокоен пазар в сравнение с предходни години", каза Туомас Вилямаа, главен изпълнителен директор на Асоциацията на агентите по недвижими имоти. Според него, продажбите на ваканционни жилища в Южно Саво и Лапландия остават на същото ниво от миналата година.

„Според службата за мониторинг на цените на Асоциацията на агентите за недвижими имоти средната цена на селските къщи се е увеличила от около 110 000 EUR през 2019 г. до около 129 000 EUR след пандемията. Нивото на цените на пазара на селски къщи все още е стабилно, но броят на сделките е относително по-нисък“, отбелязва Вилямаа.

Средните цени на ваканционните жилища във Финландия са се повишили след пандемията и миналата година средната цена достигна 126 000 EUR. При сравняване на дългосрочния период от 2012 г. до 2023 г. средните цени на ваканционните жилища остават относително стабилни, вариращи от 106 000 EUR до 129 000 EUR.

За сделки с вили, извършени през януари-юли тази година, средната цена беше 128 000 EUR. През същия период на миналата година общата цена на продажбите на вили беше най-висока в Лапландия (13,1 млн. EUR), където ски курортите привличат купувачи. Следващите по големина региони са Уусимаа, Северна Остроботния, Югозападна Финландия и Пирканмаа. До април тази година общата стойност на транзакциите остава най-висока в Лапландия (10 млн. EUR), следвана от Северна Остроботния, Югозападна Финландия, Уусимаа и Южно Саво.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Свързани новини