Last news in Fakti

23 Август, 2023 11:11 6 908 71

Отлив при покупката на крайградски къщи

  • финландия-
  • къщи-
  • продажба

Поскъпването на комуналните услуги и повишените лихвени проценти отказват финландците да купуват извънградски имоти

Отлив при покупката на крайградски къщи - 1
Снимка: Shutterstock

Общото увеличение на разходите за поддръжка и лихвените проценти се отрази на продажбата на вили във Финландия през текущата година. "Това доведе до по-спокоен пазар в сравнение с предходни години", каза Туомас Вилямаа, главен изпълнителен директор на Асоциацията на агентите по недвижими имоти. Според него, продажбите на ваканционни жилища в Южно Саво и Лапландия остават на същото ниво от миналата година.

„Според службата за мониторинг на цените на Асоциацията на агентите за недвижими имоти средната цена на селските къщи се е увеличила от около 110 000 EUR през 2019 г. до около 129 000 EUR след пандемията. Нивото на цените на пазара на селски къщи все още е стабилно, но броят на сделките е относително по-нисък“, отбелязва Вилямаа.

Средните цени на ваканционните жилища във Финландия са се повишили след пандемията и миналата година средната цена достигна 126 000 EUR. При сравняване на дългосрочния период от 2012 г. до 2023 г. средните цени на ваканционните жилища остават относително стабилни, вариращи от 106 000 EUR до 129 000 EUR.

За сделки с вили, извършени през януари-юли тази година, средната цена беше 128 000 EUR. През същия период на миналата година общата цена на продажбите на вили беше най-висока в Лапландия (13,1 млн. EUR), където ски курортите привличат купувачи. Следващите по големина региони са Уусимаа, Северна Остроботния, Югозападна Финландия и Пирканмаа. До април тази година общата стойност на транзакциите остава най-висока в Лапландия (10 млн. EUR), следвана от Северна Остроботния, Югозападна Финландия, Уусимаа и Южно Саво.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    11 2 Отговор
    Казано честно ,кой го боли затова, че във Финландия има отлив от покупки на крайградски къщи ? Пълнеж на сайта!

    Коментиран от #2

  • 2 Аз Кочо

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Това е намек че тук в бг се случва същото, но малко са тези които се осмеляват да го кажат публично. Но всеки по запознат го знае.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Алфа херинга

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Аз Кочо":

    Еми нормално. Наскоро гледах обяви за къщи около варна. Някакви съборетини на по 40-50км от Варна, им искат по 40-60хил евра. Смях.

    Коментиран от #5

  • 5 Аз Кочо

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа херинга":

    Жилищният пазар по природа е неликвиден и е трудно да продадеш жилище в нормални времена (поради което плащаш на някого 2 или 3%, за да го направи). По време на издуването на балона имаше много лудост и това създаде „ликвидност“. Но това приключи набързо. Така че пазарът пълзи обратно към нормален жилищен пазар, където отнема много повече време, за да продадете жилище, и вие не получавате за него това, което искате да получите за него.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Неграмотник

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Аз Кочо":

    Купувача ги плаща тези 2 - 3%,а не продавача

    Коментиран от #8

  • 7 Няма такова нещо!

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "Аз Кочо":

    Всичко зависи от местоположението на имота и много други фактори. Апартамент в центъра на София обикновено се продава за няколко седмици. И то на цената, определена от продавача.

    Коментиран от #9

  • 8 Аз Кочо

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Неграмотник":

    Само в бг и купувача и продавача плащат тези 2 -3 пр. На запад само продавачът плаща около 6 пр. Купувачът плаща данък придобиване
  • 9 Аз Кочо

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Няма такова нещо!":

    Така беше преди 1 година. Опитай това сега.

    Коментиран от #10

  • 10 Няма такова нещо!

    2 5 Отговор

    До коментар #9 от "Аз Кочо":

    Закупуват се качествени апартаменти на желани локации на цена определена от продавача. Имам личен опит от роднини, купили току-що в Лозенец. Цените няма да падат или поне не значително. Точно както 1 литър мляко никога повече няма да бъде 1,75 лева.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Аз Кочо

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Няма такова нещо!":

    Цените на млякото нямат нищо общо с цените на имотите. В момента има инфлация в услугите и дефлация в имотите. Те губят веднъж от това че не догонват инфлацията и втори път от нетна загубя в цената. Писал съм много пъти че трябва сщда гледате статистиката от НСИ А не да говорите на изуст.. В Лозенец има най много празни имоти в София 35 пр. и 35 страници с обяви продава. Това е така от около 2 години и е защото цените са абсурдно издути.
    Цената е това което купувачът е готов да заплати а не това което продавачът иска да получи. Така действат всички пазари. Имотният не прави изключение

    Коментиран от #13

  • 12 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Няма такова нещо!":

    Това че твоите роднини са гризнали дръвцето не значи че всички останали го правят. Винаги ще се намери по някой ба лък да купува на тези цени. После обаче ние ще купуваме евтино от тези бал ъци като твоите роднини

    Коментиран от #14

  • 13 Няма такова нещо!

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "Аз Кочо":

    Това е ЪПсурдно твърдение! Ти може да си склонен да дадеш 100к за апартамент в Лозенец, но никой няма да ти го продаде на тази цена. Цената се определя от принципа търсене-предлагане - когато има малко предлагане на качествени продукти, а търсенето е голямо, цените са нагоре. И обратно. Плюс това, извинявай, но ми е трудно да приема мнението на човек наричащ себе си "Кочо", който на всичкото отгоре пише неграмотно.

    Коментиран от #15

  • 14 Няма такова нещо!

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Има една стара песен на Назарет, казва се Dream on. Та и ти така, мечтай си...

    Коментиран от #16

  • 15 Аз Кочо

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Няма такова нещо!":

    Цената се определя от принципа търсене-предлагане - когато има малко предлагане на качествени продукти, а търсенето е голямо, цените са нагоре.

    Предлагането в Лозенец е почти колкото това в манастирски ливади а то е огромно.

    Когато някой не иска да свали цената имота остава вечно негов. Сделките с имоти падат от 1 година тоест предлагането расте а търсенето намалява. В един момент някои хора ще започнат да издишате защото и лихвите ще растат.

    Ако много те дразни че съм неграмотен просто не ме чети.

    Но ти явно си неграмотен в областта на този пазар или просто не искаш да видиш фактите защото не ти отърва

    Коментиран от #17

  • 16 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Няма такова нещо!":

    Има и една притча : Нищо не е такова каквото изглежда.
    А има и такива реалисти като теб чийто лозунг е

    В моя квартал има войни за наддаване навсякъде и къщите се продават веднага щом излязат на пазара, а цените се изстрелват през покрива, а има нулев инвентар и нищо за купуване, хахаха, поммечтай си ти, твой ред е

    Коментиран от #18

  • 17 Няма такова нещо!

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Аз Кочо":

    Значи все пак стигна до заключението, че цените се определят от принципа "търсене-предлагане", а не от това колко ти си склонен да предложиш? Не съм брокер, че да имам точна статистика за предлагането в Лозенец и Манстастирски ливади. Тове е твоя статистика, върху която не бих могъл да се изкажа компетентно. Освен това, живея в собствено жилище, така че нямам как да "издишам", нито има какво да ми отърва, защото не съм на жилищния пазар. Просто разсъждавам върху темата и ми се струва, че дори и цените да паднат, то няма да е с много. Ако разбира се не дойде някаква криза от типа 2008 година... Ще поживеем и ще видим. Също така хубаво е човек когато води цивилизован спор да пише поне правилно, иначе доводите ти, дори и правилни, не биха се взели на сериозно!

    Коментиран от #19, #20, #22

  • 18 Няма такова нещо!

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    На теб нямам какво да ти обяснявам, реалността ще те попари, когато му дойде времето. Лесно е да се живее в замък в облаците...

    Коментиран от #21

  • 19 Софиянец

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Няма такова нещо!":

    Абе с това бясно строене цените рано или късно ще паднат,но то ще е с малко.Много зависи от квартала,локацията и др.И сега има имоти по тънкана в Обеля,Люлин и Дружба.В хубавите квартали и центара гаражите гонят 50к € и няма голямо предлагане.Има и хора с 2-3деца които не могат да чакат с години
  • 20 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Няма такова нещо!":

    Просто чети, чети какво пиша а именно има НСИ. Това не са мой фантасмагории. Дори брокерите признават че вече има сделки с 10 - 20 пр. отстъпки. Всичко е въпрос на време. Този пазар се разиграва с години а не със месеци. Също така е хубаво да се позаинтересоваш какво се случва на запад защото то винаги идва и тук но по -късно.

    За граматиката ще кажа че тук е важна идеята, информацията за пазара. Граматиката на бг не ми е силата, да, но това е защото израснах в цивилизована държава чиито официален език не беше българският. Всеки вярва в каквото иска. Аз също съм собственик на имоти на 2 континента няма намерение нито да купувам нито да продавам. Интересува ме икономиката която е силно балонизирана. Това което мисли яче ще се случи е че много хора ще бъдат под вода. Това вече е факт в САЩ и Канада. Ще стане и в България както винаги се е случвало.
    Това приятелю зависи само от политикат на централните банки. Те определят какво ще са цените на имотите. Днес те искат спад на цените.

    Коментиран от #25

  • 21 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Няма такова нещо!":

    Хаххаахах, кое е реалността бе. Че цените ще останат такива или ще пробият стратосферата.
    Ти явно си голям мечтател и ентусиаст.
    Поживьом увидем. Хаххаха
  • 22 Мен

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Няма такова нещо!":

    Ти не правиш пазара Правят го хората с кредити които са почти половината. Когато те издишат и започнат да продават надолу и оценката на твоят имот ще падне независимо продаваш или не. В центъра на София купуват много селянчета с кредит които не биха могли да погасят. Те ще поведат хорото.
  • 23 Вуй

    1 3 Отговор
    Вече съм с нов никнейм - Няма такова нещо! и Софиянец, щото много ма биждахте преди и сега вече не сам Вуй
  • 24 Няма такова нещо!

    2 3 Отговор
    Мой читиристайнньь най-хубав и сички изкат да го купат и аз нема ви го дам , гараж ми е два милиона и така
  • 25 Няма такова нещо!

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "Аз Кочо":

    Щом си израснал в цивилизована страна предполагам знаеш английски език. Чувал ли си израза "appreciating asset"? Ако не си, да ти разясня - това е актив, който повишава стойността си с времето. Та имотите са един такъв актив. Дори краткосрочно цените да паднат, а то вероятно така и ще стане, дългосрочно цените им се качват. През далечната 2001 година баща ми продаде панелен апартамент в Люлин за 17к долара. В момента за тези пари не можеш да си купиш и половин гараж в София. Милионерите не случайно инвестират парите си в имоти... Така че, човек трябва да купува когато има нужда и когато има събрана сносна първоначална вноска. Да чакаш евентуално поевтиняване е неразумно за мен, защото никой не може да предвиди пазара с точност.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Аз Кочо

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Няма такова нещо!":

    Освен че цената на имотите расте с времето заплатите също растат. Когато твоят баща е продал в Люлин за 17 к заплатата му е била 500 лв.
    Цените на всичко растат с времето защото икономиката се развива с инфлация.

    НО ЗАБЕЛЕЖИ, 2 ДО 2.5 пр инфлация на година а не повече.

    Инфлацията при имотите е 200 до 300 процента за 5 години.

    Това се нарича балон и тов не е стабилна среда.

    Имотите тепърва ще вървят надолу защото централните банки го искат. В противен случай всичко отива по дяволите.

    Коментиран от #31

  • 27 Търгаш

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Няма такова нещо!":

    Приятел, ти бъркаш понятията.

    Човек който има спешна нужда купува когато може.

    Инвестицията в имот е нещо съвсем различно.

    В бг всеки инвестира в имот щото няма в какво друго. И всеки си вярва че утре ще го продаде на делавера. И затова има сълзи и сополи когато дойде срив. А той винаги идва.
  • 28 Шуши

    4 1 Отговор
    И крипто беше супер инвестиция пък видяхме какво се случи.
  • 29 Споко бе

    5 1 Отговор
    Човека има да си продаде нещо, затова от девет реки вода носи, за да ги натамъни нещата. Чудя се само, защо не си развихри малко въображението и не сложи една хубава цена на "прекрасния" си софийски имот - 5 000 000 или още по-добре, да го пусне на търг като в Сотби. По негови думи спокойно може да удари цена 200 милиарда и нагоре ха ха ха.....

    Коментиран от #30

  • 30 Аз Кочо

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Споко бе":

    Той Вуй си е такъв, прави се че не разбира.

    Вече има баланс между търсене и предлагане както казват брокерите — следователно бавно падащи цени, бавно нарастващо предлагане, повече дни на пазара.

    Ако потенциалните продавачи започнат да наводняват пазара с имоти, няма да има купувачи на тези цени и пазарът ще бъде „извън баланс“ и продавачите ще трябва да намалят цените си до мястото, където са купувачите, и всяка вълна от продавачите ще трябва да намалят повече, за да намерят нови купувачи, а цените ще паднат.

    Разбира го много добре, но не му отърва.
  • 31 Има такова нещо

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Аз Кочо":

    Точно така е - и заплатите растат. Но забележи, курса на долара 2001 е бил около 2 лева за 1 долар. Тоест имота ни в Люлин е бил 34 к лева. Баща ми наистина получаваше около 500 лева тогава, което означава, че този имот се е купувал с 68 заплати. Ако сега средната заплата за София е 2500 лева, 68 заплати дават сегашна ценa на този имот от 168к лева. Само че в момента за 168к лева в Люлин не можеш да си купиш и хубав двустаен дори... Тоест цените на имотите са се повишили спрямо заплатите. И това е така, защото както казах преди, дългосрочно имотите винаги растат. Това не си го измислям аз, то е факт.

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Аз Кочо

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "Има такова нещо":

    Вуй, средната заплата в София найстина е 2500 лв., Но съм писал по тази тема много.
    Средната заплата не е масова тя е средна.

    Масовата е заплата- мода е около 60 пр от средната.

    Тоест 1500 лв бруто. Ха сега сметни с колко заплати можеш да си купиш апартамент в София.

    Когато за целта ти трябват повече от 4 годишни брутни семейни заплати това е балон

    Коментиран от #34

  • 33 Гост

    6 5 Отговор

    До коментар #31 от "Има такова нещо":

    Абе умник, когато заплатата е много по малка от цената на дадена стока, то тя спира да се продава. Ето защо и сделките с имоти падат. Хората не могат да си ги позволят а продавачите не могат да продадат.

    Голям разбирач се извъди, брокер смешен

    Коментиран от #36

  • 34 Има такова нещо

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Аз Кочо":

    Приятелче, не ми викай вуй, това някаква провинциална обида ли трябва да е? Нека спазваме тон. То човек като няма аргументи обикновено почва да обижда. Дадох ти конкретни цифри със заплати от София, за апартамент в София. Коя масова заплата в София е 1500 лева? Продавачка в ЛИДЛ взима 1.8-2.0 к на месец, моята е към 3к, на жена ми - 5к чисто. В Цалапица може и толкова да е средно, но там и цените на имотите на са като тези в СФ. Няма смисъл да продължаваме, пак ти казвам гугълни appreciating assets... Един от тях са имотите, няма какво да ти обяснавам повече.

    Коментиран от #35, #37, #44, #52, #60

  • 35 Аз Кочо

    4 4 Отговор

    До коментар #34 от "Има такова нещо":

    Вуй е този който се крие зад твоят ник.

    Виж, ти найстина си много незапознат човек.

    Аз който живея през по голямата част от времето в чужбина знам по добре от теб какво се случва в бг, поне така излиза.

    За домашно прочети за заплатите в бг и чужбина и коя какво значи.

    Заниморният пазар няма да споря с теб, остани си невеж докато се сблъскаш с реалността.

    Коментиран от #38

  • 36 Не блестиш

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Ти наясно ли си, че сме в Европейския съюз? Това, че ти не взимаш нормални пари е твой личен проблем. На продавача не му пука дали Пешо, Гошо или John ще му купи апартамента. Само че, John като си продаде къщата в Англия, цените тука му се виждат смешни, сещаш ли се? Ние не сме в конкуренция само помежду си...

    Коментиран от #39, #42

  • 37 Чочо

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Има такова нещо":

    Моята заплата е 8000 на жена ми 10000 а на всичките ми съседи е 1300.
    Виж колко е средната ххахааха
  • 38 Няма такова нещо!

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "Аз Кочо":

    Пич, ти наистина си много твърдолглав. Не ви ли учат на Запад да си използавате сивото вещесто и да приемате чужда гледна точка. Не ми отговори на конкретни въпроси, просто защото няма как да го направиш. Виж ти за домашно къде си инвестират парите милиардерите... Ако се губеше от имоти, дали Гейтс и сие, щяха да имат сумати имоти?

    Коментиран от #40, #50

  • 39 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #36 от "Не блестиш":

    Брато в европейският съюз сме само защото Кунева затвори четири реактора н АЕЦ. Ние сме най бедната страна в съюза. А в евро зоната няма да влезем в близките 5 години. А може и никога.
  • 40 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "Няма такова нещо!":

    Пич ти с Гейтс ли се сравняваш? Или сравняваш някой от нас ганьовците с него. Обичам твърдоглавци като теб затова и лежа на плажа и се забавлявам с твоите прозрения

    Коментиран от #43

  • 41 Аз Кочо

    6 2 Отговор
    За информация виж колко милярда кеш държи Бъфет чакайки да купува тънко след като балоните гръмнат.
  • 42 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "Не блестиш":

    Купувачът определя цената защото той държи парата и той решава дали ще я даде. Продавача им аимот който продава и иска парите.
    Ти явно живееш на друга ланета бе.
    Като даваш пример с млякото виж какво стана с краставиците и олиото. Същото се случва и с имотите.
  • 43 Няма такова нещо!

    3 3 Отговор

    До коментар #40 от "Аз Кочо":

    Не се сравнявам с никой. Обясних ти какво правят богатите с парите си. Те глупави ли са според теб? Пак ти казвам, цените в БГ може да паднат малко. Но ДЪЛГОСРОЧНО няма да паднат, винаги ще са нагоре. И ти го доказах с конкертни примери. Ти твойте пари ако искаш можеш да ги известираш в пясък от Сахара, но успелите хора ги инвестират в недвижимо имущество. Запитай се защо...

    Коментиран от #45, #47

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Вуйчо

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "Няма такова нещо!":

    Не разбрах, имаш ли идея защо в банките има над 120 млрд.лева и никой не купува имоти в момента. Лоран Бъфет също държи милиарди кеш, той нещо да не е хахо, че не купува двустайни в Люлин. Честно да ти кажа, твоето си има смптоматика, просто трябва да отидеш на специалист, сериозно, за твое добро е

    Коментиран от #48

  • 46 Няма такова нещо!

    1 2 Отговор
    Ох , лошо мий
  • 47 Аз Кочо

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "Няма такова нещо!":

    успелите хора ги инвестират в недвижимо имущество. Запитай се защо...

    Заради FOMO. Нали знаеш какво е това?

    Това е масата тя вдига цената а не успелите хора. Те не са масата.

    FOMO обаче приключи с вдигането на лихвите, защото няма вече евтини заеми, разбираш ли?

    Без евтини заеми този пазар умира.

    Просто се отпусни на фотьойла и се наслади, не бързай това отнема време, не е крипто
  • 48 Няма такова нещо!

    3 3 Отговор

    До коментар #45 от "Вуйчо":

    Абе вие май всички тук сте лични счетоводители на Бъфет и банкови специалисти, значи няма да ви мисля... Пожелвам ви търпение, да дочакате апартаменти по 2 за левче. Лека и безаварийна!

    Коментиран от #49, #57

  • 49 Аз Кочо

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "Няма такова нещо!":

    Мерси, а ние ти пожелаваме, да продадеш на 10к евро м2 имотецът който толкова много те мъчи. Дано доживееш някой шаран да ти го купи та да ни освободиш от присъствието ти.
  • 50 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "Няма такова нещо!":

    Той от години си повтаря едно и също нещо и си знае неговото,явно влизаш отскоро,ние си го знаеме

    Коментиран от #51, #63

  • 51 Мен

    3 2 Отговор

    До коментар #50 от "Гост":

    Така е, Вуй си е Вуй не трябва да му се връзваш
  • 52 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Има такова нещо":

    Еми той си е от село и вече няколко години избива комплекси и се прави на умен, и тука няколко човека му се кефят,но реалноста е много по различна.Просто има тежко нарцистично разстройство и те така

    Коментиран от #53, #54, #55

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Селянин

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    Абе то всички сме от село,ама не от най крайните къщи
  • 55 Чуй

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    Той си е на обекто. Пише тук само когато бригадиро му го нема. Мъ свикнааме

    Коментиран от #56

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Умен

    0 1 Отговор
    Така е аз съм. Как ме разкрихте

    Коментиран от #59

  • 59 Вуй

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "Умен":

    Аз съм бе
  • 60 Статистик

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Има такова нещо":

    Lidl се работи на смени от 7 сутринта до 22 ч. Докато няма работа на касата подреждат стока в склада вдигат се и тежки стоки. Затова заплата е толкова висока и пак има текучество.
    Затова отвори джобса чукни София после избери обяви от последните 7 дни например и виж заплатите. Та най много са тези със запалта от 1500 до 2000 бруто, от 1000 до 1500 са почти равни нa тези от 500 до 1000. От 2000 до 3000 са почти два пъти по малко от тези 1500 до 2000.
    Това потвърждава думите на Кочо че масовата заплата в София е около 1500 - 1800 лв бруто

    Коментиран от #61

  • 61 Господин статистик

    1 2 Отговор

    До коментар #60 от "Статистик":

    И какво трябва да означава това, че е много странно, че за пари трябва работа? Не е ли нормално? Аз работя с 2 западни езика, разцепват ме откъм работно време, няма събота, няма неделя и нямам и 3к на месец... Lidl е неквалифициран труд, сина ми на 14 години може да я върши тая работа... Ако средната в Сф е 2.5к, то има и достатъчно работа в диапазона 3-4к. За там обаче трябва усилия, знания, амбиция.

    Коментиран от #62

  • 62 Меденка любимка

    4 3 Отговор

    До коментар #61 от "Господин статистик":

    Абе ти май не си в час повтарям ти за стотен път че средната заплата ав София не значи нищо. Няма достатъчно работа за 3 -4 к защото масовите оферти за за 1500 до 1800 лв бруто.
    За 3 4 к в бг искат да можеш да ходиш на вежди.
    Масата хора не могат да ходят на вежди като теб
  • 63 Ечи

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Гост":

    То от сутрин до вечер да виси тука,има нещо.

    Коментиран от #64

  • 64 Фръц

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "Ечи":

    Също като теб, явно и на двамата ви има нещо но на теб повече
  • 65 Фидосова

    0 0 Отговор
    Закривам заседанието
  • 66 Алфа херинга

    2 1 Отговор
    Не съм специалист, просто се опитвам да мисля логично. Малко след ковида, ни заляха с информация как идва голямата инфлация и хората се втурнаха да купуват жилища. Кой със събрани пари, кой с малко кеш и помощ от банката. Изведнъж имотите започнаха да скачат и хората се уплашиха, и се хвърлиха на ниските лихви пак да купуват. Обаче вече май идва този момент в който заплатите спряха да растат, а цените на жилищата стоят доста високи. Давам пример за Варна, където преди по кварталите бяха около 800 е м², а по в центъра 1000/1500 е м². Сега по кварталите са 1300/1700 е м², а в центъра и богоизбраната чайка 1500/2500 е м². Днес гледах една обява на апартамент до морската, намален за втори път на 235 Хил е. Преди месец/два започна от 255 Хил е. Значи, поне според мене в момента си има хора с пари, които могат да си позволят да купуват на тези цени, но те не са толкова много. Масово хората работят за 1000-2500лв заплата. Отделно всичко се е вдигнали адски много. Ако преди са стигали примерно 1200/1500лв разходи на месец, сега са 2000+. Въз основа на това е нормално хората вече да не скачат веднага на кредита за жилище. Логично е цените да паднат, но с колко не мога да кажа.

    Коментиран от #67

  • 67 Солена цаца

    3 0 Отговор

    До коментар #66 от "Алфа херинга":

    Във Варна спекулата е най-голяма , поради ред причини - туристи, украинци, мафия и т.н. Не бих те съветвал да купуваш в този град, но ако живееш там и не искаш да отидеш на по-нормално място, поне изчакай достатъчно, не бързай с покупката. нещата ще си дойдат на мястото, а алчните продавач-консултанти да го ....

    Коментиран от #68

  • 68 Алфа херинга

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Солена цаца":

    Да, това и аз забелязвам. Там живея и честно казано бих се преместил. Градът много се промени към негативно последните години, ама жената не ще да чуе за местене. Ще чакам. Не съм на зор.

    Коментиран от #69

  • 69 Лошо

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "Алфа херинга":

    Ако жената е от някое малко градче наоколо е ясно, че комплексите няма да я пуснат

    Коментиран от #70

  • 70 Алфа херинга

    2 0 Отговор

    До коментар #69 от "Лошо":

    Хаха. Не от Варна е. Ама все е притеснена, "ако станело нещо" да имало наши хора наоколо. Разбирай нейните и моите роднини.
  • 71 Бургас

    3 0 Отговор
    И Бургас е на морето, и кмета гепаджия, ама е човешки град. Варна наистина е заприличала на гето