Отидете към основна версия

2 118 23

Брокери откриват пропуски в проекта за наредба

  • нсни-
  • посредници-
  • брокери-
  • наредба

Липсват изисквания за знания за материали, суровини и технологии, които се влагат в строителството

Снимка: М. Богданова ©

До края на октомври продължава общественото обсъждане на проекта за наредба на Министерството на образованието, с което се въвежда държавен образователен стандарт за брокерите на имоти. Чрез него може да се придобие квалификация за длъжността и тя да стане част от списъка за професионалното образование и обучение.

От браншът, обаче намират пропуски в нея. „Ще предложим да има специфични икономически знания, свързани с бизнеса, оценителни стандарти и методи за оценка. Тези неща не ги виждаме в новата наредба. Видове пазари. Липсват изисквания за знания за устройство на територията, архитектурата и строителството. Липсва познаване на кадастрални карти и устройствени схеми. И в предната, и в тази наредба липсва нещо много важно за дейността на брокерите - това са знания за материали, суровини и технологии, които се влагат в строителството. Ще оформим тези пропуски като предложение към наредбата, защото има дефицит на тези знания през последните години“, казва председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), цитиран от БНР.

В проекта на новата наредба има обаче и положителни моменти. Единият от тях е, че обръща малко повече внимание на професионалната подготовка, на предприемачеството. Ново е и организацията на работния процес, както се обръща повече внимание и на професионалната етика. „Младите колеги трябва да познават добрите практики. Трябва да знаят как да се отнасят с потребителите. Какви са техните ангажименти към собствениците, към купувачите“, допълва Ганев.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.

Свързани новини