Отидете към основна версия

3 148 4

Перспективен пазар за инвестиции в имоти

  • гърция-
  • инвестиции-
  • перспектива

Печелившите гръцки сегменти са хотелите и жилищата

Снимка: М. Богданова ©

Перспективите пред гръцкия сектор на недвижимите имоти изглеждат добри, поне в близко бъдеще, като се имат предвид нарастващите цени и изпълнението на няколко важни проекта, сочи проучване на консултантската компания Danos/BNP Paribas.

Ръстът на туризма се отразява положително на хотелиерския бизнес. Само в района на Атина се изграждат 1400 нови хотелски стаи, а други 1100 се реновират. И това не включва мегапроекта Ellinikon.

Една от най-големите инвестиции е изграждането на хотел One&Only Aesthesis в района на Астерия, в крайбрежното предградие Глифада, с бюджет от 300 млн. EUR от разработчика Grivalia Hospitality. Други марки, участващи в строителството и обновяването, включват Браун хотел, Радисън и марките Конрад, Курио и Хамптън на Хилтън.

Перспективите за жилищния пазар също се считат за добри, като средните цени са се повишили с 14,7% в южните предградия на Атина и с 11% в центъра на града през третото тримесечие на 2023 г.

През същия период наемите са се увеличили с 6,8% в южните предградия на Атина, с 6,7% в северните предградия и с 5,8% в центъра на града.

Най-големите транзакции включват придобиването на пентхаус от 320 кв.м в центъра на Атина за 18 млн. EUR и парцел от 30 хектара в Ермиони в Пелопонес за 18,1 млн. EUR.

Сред луксозните имоти за търговия на дребно незаетостта е спаднала до 1% през първото тримесечие на годината, което е спад от 5% през 2021-22 г. Danos/BNP Paribas изчислява, че месечният наем за основната търговска площ от 340 EUR/кв.м на месец ще остане непроменен.

В търговските центрове наемът достига 40 EUR/кв.м, в супермаркетите – 13 EUR/кв.м. Наемът на търговски площи на второстепенни улици е около 22 EUR/кв.м на месец.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.

Свързани новини