Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 13:21 3 091 4

Перспективен пазар за инвестиции в имоти

  • гърция-
  • инвестиции-
  • перспектива

Печелившите гръцки сегменти са хотелите и жилищата

Перспективен пазар за инвестиции в имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Перспективите пред гръцкия сектор на недвижимите имоти изглеждат добри, поне в близко бъдеще, като се имат предвид нарастващите цени и изпълнението на няколко важни проекта, сочи проучване на консултантската компания Danos/BNP Paribas.

Ръстът на туризма се отразява положително на хотелиерския бизнес. Само в района на Атина се изграждат 1400 нови хотелски стаи, а други 1100 се реновират. И това не включва мегапроекта Ellinikon.

Една от най-големите инвестиции е изграждането на хотел One&Only Aesthesis в района на Астерия, в крайбрежното предградие Глифада, с бюджет от 300 млн. EUR от разработчика Grivalia Hospitality. Други марки, участващи в строителството и обновяването, включват Браун хотел, Радисън и марките Конрад, Курио и Хамптън на Хилтън.

Перспективите за жилищния пазар също се считат за добри, като средните цени са се повишили с 14,7% в южните предградия на Атина и с 11% в центъра на града през третото тримесечие на 2023 г.

През същия период наемите са се увеличили с 6,8% в южните предградия на Атина, с 6,7% в северните предградия и с 5,8% в центъра на града.

Най-големите транзакции включват придобиването на пентхаус от 320 кв.м в центъра на Атина за 18 млн. EUR и парцел от 30 хектара в Ермиони в Пелопонес за 18,1 млн. EUR.

Сред луксозните имоти за търговия на дребно незаетостта е спаднала до 1% през първото тримесечие на годината, което е спад от 5% през 2021-22 г. Danos/BNP Paribas изчислява, че месечният наем за основната търговска площ от 340 EUR/кв.м на месец ще остане непроменен.

В търговските центрове наемът достига 40 EUR/кв.м, в супермаркетите – 13 EUR/кв.м. Наемът на търговски площи на второстепенни улици е около 22 EUR/кв.м на месец.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    5 2 Отговор
    Продължаваме със скритата реклама

    Коментиран от #2

  • 2 Аз Кочо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааа":

    Това никога няма да спре.
    Милиони хора си фирми са свързани с имотите.
    Ко пазарът не върви те остават без работа.
    Така че подобни подтикващи към активност статиики никога няма да спрат да облъчват раята.
  • 3 Аз Кочо

    0 0 Отговор
    Това никога няма да спре.
    Милиони хора и фирми са свързани с имотите.
    Когато пазарът не върви те остават без работа.
    Така че подобни подтикващи към активност статиики никога няма да спрат да облъчват раята.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.