Last news in Fakti

21 Октомври, 2023 18:21 1 581 8

Инвазията в ивицата Газа няма да замести политическото решение

  • израел-
  • ивицата газа-
  • кириакос мицотакис-
  • гърция

Мнението е на гръцкият премиер Мицотакис

Инвазията в ивицата Газа няма да замести политическото решение - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Никаква военна намеса не може да замени жизнено необходимото политическо решение на палестинския проблем“, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, говорейки на мирната среща в Кайро за Палестина.

Според ръководителя на правителството „устойчиво мирно бъдеще в региона, стабилност и просперитет могат да бъдат постигнати само чрез възобновяване на мирния процес, основан на решението за две държави (на Израел и Палестина)“. „И едно нещо трябва да е ясно на всички ни – че никаква военна намеса не може да замени жизнеспособно политическо решение“, подчерта Мицотакис.

Според него, ситуацията в Близкия изток е изключително сериозна. „В този критичен момент за мира и стабилността в региона идвам на конференцията като истински приятел и съсед. Ключовото послание, което трябва да излезе от тук, е, че всички ние осъждаме тероризма и всички негови форми", каза премиерът. Според Мицотакис и от двете страни има невинни жертви. „Цивилни бяха взети за заложници и не може да се обсъжда мир, докато не бъдат освободени. Цивилни бяха брутално убити в домовете си в Израел, като цивилни умираха в болница Ал-Ахли в Газа. Позицията на Гърция беше много ясна от самото начало: Израел е право на самоотбрана, но в съответствие с международното и хуманитарното право“, каза правителственият глава.

Той също така заяви, че „колективното наказание е забранено от законите на войната“. „И аз споделям мнението, че пълната блокада (на ивицата Газа) противоречи на международното право. Но ние също трябва да бъдем честни в преценката си: Хамас е терористична организация, която причинява неописуемо страдание както на израелци, така и на палестинци. Те трябва "Хамас не е палестинският народ и не трябва да ги бъркаме. Палестинският народ не заслужава това", каза Мицотакис.

Сегашната ситуация крие сериозни рискове от регионална ескалация, смята премиерът. „Египет и Йордания носят голяма тежест и с право са много загрижени за възможността за принудително разселване на населението на Газа. И аз съм тук, за да подкрепя Негово Величество крал Абдула II и президента Абдел Фатах ал-Сиси на Египет и да им кажа, че Гърция застава с тях." разширяването на конфликта би имало далечни последици за бъдещето на целия регион", подчерта Мицотакис.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мицотакис:

    6 2 Отговор
    две държави (на Израел и Палестина)........Браво ! А нашите в кокошарника декларации за подкрепа и пръдни....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Урок по дипломация

    6 2 Отговор
    От който нашите недоразумения имат нужда
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Даааа, браво

    6 2 Отговор
    Израел е право на самоотбрана, но в съответствие с международното и хуманитарното право“, каза правителственият глава. ======и между редовете : Но Израел никога не е спазвал международното и хуманитарното право ! .......урок по дипломация за нашите недоразумения
    ...
  • 7 Сатана Z

    3 3 Отговор
    Войната е продължение на политиката с други средства..Палестинците късно осъзнаха,че без кютек няма да имат държава ако чакат евреите да се променят
  • 8 6544

    1 0 Отговор
    Лидерите на Русия и Китай от първия ден заявиха че настояват за независима палестинска държава, и след тях всякакви джуджета взеха да пригласят, пермиера на Гърция и външния министър на Камбоджа... Въпросът е какво правим с всичките американски военни бази в региона, трябва да вземат и те да възират за да има „устойчиво мирно бъдеще в региона"