Отидете към основна версия

5 590 63

Започна строежът на най-голямата база на НАТО в Европа

  • нато-
  • румъния-
  • база

Тя ще е в съседна Румъния

Румъния започна изграждането на най-голямата база на НАТО в Европа, която ще може да поеме до 10 000 военнослужещи и членове на техните семейства, съобщава Euronews. Площта на съоръжението ще бъде около 2800 хектара. Инвестицията е на стойност 2,5 млрд. EUR. Общият периметър на базата ще е 30 км.

Новата база се изгражда на територията на съществуващ военен обект, към него ще бъдат добавени повече от 2300 хектара. Старата база може да побере около 3000 военнослужещи. Намира се в близост до община Михаил Когълничану на брега на Черно море, недалеч от международното летище.

Проектът включва писти, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, както и училища, детски градини, магазини и болница. През март започна изграждането на подстъпни пътища и електрически мрежи, като се работи в южната част на бъдещия военен лагер.

Скоро ще започне изграждането на нова писта, успоредна на съществуващата. Летищната инфраструктура също ще бъде развита с нови таксиметрови писти и паркинги за различни видове самолети.

Планира се първият етап от разширяването на военната база да приключи след 5 години.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 43 гласа.

Свързани новини