Отидете към основна версия

2 497 17

Съседите завършиха строежа на най-големия в Европа претоварен терминал

  • румъния-
  • украйна-
  • терминал-
  • селскостопанска продукция-
  • транспорт

Той ще е за сескостопански продукти и се намира на границата с Украйна

БУКУРЕЩ, 9 април. /ТАСС/. Румънската компания GRAMPET Group завърши изграждането на най-големия в Европа претоварен терминал за селскостопански продукти на границата с Украйна, съобщава румънското издание на списанието Forbes.

Компанията е инвестирала 10 млн. EUR в проекта и започва да го тества. Новият комплекс, който се намира в село Дорнести (окръг Сучава), „трябва да модернизира железопътната структура в региона и да подпомогне реконструкцията на Украйна“, отбелязва изданието.

„Румъния играе важна роля в работата на коридорите за солидарност, създадени от страните от ЕС за улесняване на транспортирането на стоки от Украйна“, подчерта президентът на компанията Груя Стойка. След избухването на конфликта в Украйна GRAMPET Group осигури транспортирането на повече от 1,5 милиона тона стоки от Украйна.

24-часовият терминал в Дорнешти трябва да осигури „транспортиране на 240 000 тона зърно и други селскостопански продукти от Украйна на месец“. Така то ще се превърне в „стратегическа точка за осигуряване на потока от стоки към пристанище Констанца“. Комплексът с максимален капацитет от 3 милиона тона е оборудван със станция за товарене на вагони с дължина 128 м и станция за разтоварване с дължина 120 м, което ще позволи едновременно разтоварване и товарене на осем вагона.

GRAMPET Group е първата транснационална компания с румънски капитал, както е отбелязано на нейния уебсайт. Основана през 1999 г., компанията е лидер в частния железопътен товарен транспорт в Румъния и Югоизточна Европа.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини