Отидете към основна версия

4 558 45

Градовете с най-скъпо строителство

  • строителство-
  • цена-
  • класация-
  • софия

София е чак на 76-то място по скъпо строителство

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Колкото и да казваме, че цените на жилищата у нас са високи и че сме свидетели на имотен балон, то определено световните класации успяват да оборят това твърдение. Поредното доказателство е класацията на градовете с най-скъпо строителство, изготвена от консултантската компания Arcadis.

Най-скъпото място е Лондон, сочат данните на доклада „Международни разходи за строителство 2024 г.“. Основната причина за това е увеличената бюрократична тежест, която британското правителство наложи през последните години.

В ТОП 3 влизат и два швейцарски града – Женева и Цюрих. Четвъртата позиция е за баварската столица Мюнхен, а на пето място е Ню Йорк.

В топ 10 влизат още Сан Франциско, Филаделфия, Копенхаген, Хонконг и Бристол.

София е на 76-та позиция. Преди нас е Лисабон, а след българската столица е тази на Латвия – Рига. От съседните държави по-скъпо е строителството в Белград, която е на 74-та позиция. Мегаполисът Истанбул заема 73-то място, а Атина е на 71-во. Единствено Букурещ е след нас – 79 позиция.

Сектор „Строителство“ през миналата година е бил относително спокоен на фона на световната нестабилност в политически план, който неминуемо оказва влияние върху икономическия сегмент. Причината е, че търсенето спада, а веригите на доставки успяха до голяма степен да се върнат към нормалните си темпове. „През 2024 г. вероятно ще бъде отбелязано дъното на пазара в много части на света“, прогнозират от Arcadis. Дефакто идните месеци може да очакваме подем на световните строителни пазари.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини