Отидете към основна версия

2 758 4

Изсветляването на имотния бранш

  • закон-
  • данъци-
  • нап-
  • сдружение брокери на имоти

След като законопроектът, който трябва да урегулира пазарът на недвижими имоти, боксува и не едва ли ще види бял свят в обозримо бъдеще, то решението поне на част от проблемите, може да бъде намерено като се коригират други закони. От „Сдружение брокери на имоти” предлагат четири конкретни промени:

1. Местният данък при прехвърляне на недвижим имот да се начислява  върху данъчната оценка, а не върху по-високата от данъчната и уговорената цена. В този случай продавачът ще има интерес да посочи по-високата цена, като така ще легализира доходите си. Интерес има и купувачът – в случай на разваляне на сделката, той ще може да претендира връщане на истинската сума, която е платил.

2. Въвеждането на данъчни облекчения за клиентите на агенциите. Подобна мярка би извадила голяма част от оборотите на агенциите на светло. Например, при представяне на фактура за извършена посредническа услуга, лицето, представило документа, да има право да приспадне разхода си или част от него от годишния си облагаем доход. Аналогично – разходите за комисиони при отдаване под наем биха могли да са признаят като разход на наемодателите, независимо, че са физически лица и независимо от нормативно признатите разходи.

3. Комисионните да станат необлагаеми доставки по Закона за ДДС.

4. Размерът на укритите приходи при агенциите, регистрирани по ЗДДС, може чувствително да бъде намален, ако към освободените доставки, свързани със земя и сгради (чл.45 ЗДДС), бъдат добавени и посредническите услуги, свързани с такива доставки.

„Ние предлагаме конкретни позитивни мерки, които ще бъдат полезни за всички страни – боркери, клиенти, контролни органи. Практиката до тук показа, че негативни кампании, насочени против брокерите, имат временни резултати и създават единствено напрежение между брокери, клиенти и контролни органи”, казва Пламен Матев, председател на „Сдружение брокери на имоти”.

Предложенията са били представени по време на среща между представители на Национална агенция по приходите и „Сдружение брокери на имоти”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини