Last news in Fakti

20 Февруари, 2014 10:18 2 754 4

Изсветляването на имотния бранш

  • закон-
  • данъци-
  • нап-
  • сдружение брокери на имоти

След като законопроектът, който трябва да урегулира пазарът на недвижими имоти, боксува и не едва ли ще види бял свят в обозримо бъдеще, то решението поне на част от проблемите, може да бъде намерено като се коригират други закони. От „Сдружение брокери на имоти” предлагат четири конкретни промени:

1. Местният данък при прехвърляне на недвижим имот да се начислява  върху данъчната оценка, а не върху по-високата от данъчната и уговорената цена. В този случай продавачът ще има интерес да посочи по-високата цена, като така ще легализира доходите си. Интерес има и купувачът – в случай на разваляне на сделката, той ще може да претендира връщане на истинската сума, която е платил.

2. Въвеждането на данъчни облекчения за клиентите на агенциите. Подобна мярка би извадила голяма част от оборотите на агенциите на светло. Например, при представяне на фактура за извършена посредническа услуга, лицето, представило документа, да има право да приспадне разхода си или част от него от годишния си облагаем доход. Аналогично – разходите за комисиони при отдаване под наем биха могли да са признаят като разход на наемодателите, независимо, че са физически лица и независимо от нормативно признатите разходи.

3. Комисионните да станат необлагаеми доставки по Закона за ДДС.

4. Размерът на укритите приходи при агенциите, регистрирани по ЗДДС, може чувствително да бъде намален, ако към освободените доставки, свързани със земя и сгради (чл.45 ЗДДС), бъдат добавени и посредническите услуги, свързани с такива доставки.

„Ние предлагаме конкретни позитивни мерки, които ще бъдат полезни за всички страни – боркери, клиенти, контролни органи. Практиката до тук показа, че негативни кампании, насочени против брокерите, имат временни резултати и създават единствено напрежение между брокери, клиенти и контролни органи”, казва Пламен Матев, председател на „Сдружение брокери на имоти”.

Предложенията са били представени по време на среща между представители на Национална агенция по приходите и „Сдружение брокери на имоти”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kuku Kukov

    2 0 Отговор
    >Предложенията са били представени по време на среща между представители на Национална агенция по приходите и „Сдружение брокери на имоти”.
  • 2 Kuku Kukov

    2 1 Отговор
    Решавайте,обсъждайте,предлагайте после по една студена изворна и кой от къде е? Никой не ви ще услугите вече, даже ако попитате някое детенце в детската градина за брокер ще каже, че е мръсна дума
  • 3 Павел Малинов

    0 0 Отговор
    Ако държавата регулира посредничеството при търговията с НИ,много от "брокерите" ,ще отпаднат ,поради липса на търговска и гражданска репутация и ще вдигнат процента на престъпността у нас.Например всеки собственик на имот,който продава се задължава да обявява в общината намерението си за продажба,а общината поддържа публичен регистър на обявените за продажба имоти.Така към данъчната оценка от общинската служба ще има и регистрационнен номер,без които нотариуса не може да изповяда сделката. Това е информация за статистиката и планирането и най-важно по нея купувача може да провери историята на владеене на имота.Това няма да стане обаче,докато съдии и съдийки получават по няколко имота дарения годишно или пък младежи даряват на родителите си имоти по няколко броя. Паразитите брокери им е широко около врата,понеже са в услуга на корупционния климат, създаден от властта.Не всички от паразитите ,разбира се ,са облагодетелствани персонално ,но заради хранителната среда за няколко, вилнеят повече от 2000 официално известни паразита и още толкова неофициално.
  • 4 Павел Малинов

    0 0 Отговор
    Каква страна,каква държава а? Да уточня какво общо имат даренията към овластени индивиди с посредничеството,преди мазньо да интерпретира с присъщата си злоба.Много е проста връзката:преди имотите да станат дарение са минали няколко покупко-продажби за придобиване,често по престъпни схеми.