Отидете към основна версия

10 791 11

Трудно би могло да се създаде промишлена зона в един от най-известните туристически градове

  • созопол-
  • тихомир янакиев-
  • инвестиции-
  • завод

До Созопол ще бъде построен фармацевтичен завод

Снимка: БГНЕС

В общинската администрация в Созопол е получено искане наскоро за обособяване на терени, в които да бъдат депонирани земните маси за строителството на фармацевтичната фабрика със стопански и туристически комплекс край созополското село Зидарово. „Началото на строителството трябваше да бъде дадено през май тази година. Има известно забавяне, но не е сериозно", каза кметът на община Созопол Тихомир Янакиев, цитиран от БТА.

Инвестиционният проект "Ведра Ленд" на фармацевтичната компания "Ведра Интернешънъл" и производителя "Тера Фармасютикъл" е на стойност над 40 000 000 лв. В първи етап се планира пpoизводството на мeдицинcĸи издeлия, a след това и xpaнитeлни дoбaвĸи, и лeĸapcтвeни фopми. Πpeдвиждa се и cъздaвaнeтo нa cтoпaнcĸи ĸoмплeĸc зa oтглeждaнeтo нa нaд 60 видa лeчeбни pacтeния, oвoщни дъpвeтa и млeĸoдaйни живoтни, уточниха от компанията при представянето на проекта през септември 2023 година.

Това е сред най-големите инвестиционни проекти в община Созопол, посочи Тихомир Янакиев. "На този етап не бих казал, че ни предстои нещо от подобен мащаб, но очакваме по-малки инвестиционни проекти. Трябва да отбележим, че Созопол е фокусиран почти изцяло върху туристическия бизнес. Инвестиции се правят основно в места за настаняване", каза кметът на крайморската община.

По думите му Созопол е сравнително голяма община с територия от почти 500 кв.км. "Имаме прекрасни села, там все още има младо население, тоест има и работна ръка, и условия за други производства от хранително-вкусовата промишленост например или съпътстващи туризма производства. За съжаление Созопол не разполага с големи терени, в които да се обособи пълноценна промишлена зона. Това би се случило изключително трудно, почти невъзможно е. Това са неща, за които е трябвало да се помисли преди 30 години", добави още Тихомир Янакиев.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.

Свързани новини