Last news in Fakti

5 Юли, 2024 18:26 9 320 10

Трудно би могло да се създаде промишлена зона в един от най-известните туристически градове

  • созопол-
  • тихомир янакиев-
  • инвестиции-
  • завод

До Созопол ще бъде построен фармацевтичен завод

Трудно би могло да се създаде промишлена зона в един от най-известните туристически градове - 1
Снимка: БГНЕС

В общинската администрация в Созопол е получено искане наскоро за обособяване на терени, в които да бъдат депонирани земните маси за строителството на фармацевтичната фабрика със стопански и туристически комплекс край созополското село Зидарово. „Началото на строителството трябваше да бъде дадено през май тази година. Има известно забавяне, но не е сериозно", каза кметът на община Созопол Тихомир Янакиев, цитиран от БТА.

Инвестиционният проект "Ведра Ленд" на фармацевтичната компания "Ведра Интернешънъл" и производителя "Тера Фармасютикъл" е на стойност над 40 000 000 лв. В първи етап се планира пpoизводството на мeдицинcĸи издeлия, a след това и xpaнитeлни дoбaвĸи, и лeĸapcтвeни фopми. Πpeдвиждa се и cъздaвaнeтo нa cтoпaнcĸи ĸoмплeĸc зa oтглeждaнeтo нa нaд 60 видa лeчeбни pacтeния, oвoщни дъpвeтa и млeĸoдaйни живoтни, уточниха от компанията при представянето на проекта през септември 2023 година.

Това е сред най-големите инвестиционни проекти в община Созопол, посочи Тихомир Янакиев. "На този етап не бих казал, че ни предстои нещо от подобен мащаб, но очакваме по-малки инвестиционни проекти. Трябва да отбележим, че Созопол е фокусиран почти изцяло върху туристическия бизнес. Инвестиции се правят основно в места за настаняване", каза кметът на крайморската община.

По думите му Созопол е сравнително голяма община с територия от почти 500 кв.км. "Имаме прекрасни села, там все още има младо население, тоест има и работна ръка, и условия за други производства от хранително-вкусовата промишленост например или съпътстващи туризма производства. За съжаление Созопол не разполага с големи терени, в които да се обособи пълноценна промишлена зона. Това би се случило изключително трудно, почти невъзможно е. Това са неща, за които е трябвало да се помисли преди 30 години", добави още Тихомир Янакиев.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баааа този пък този

    12 6 Отговор
    КикиПро100-то, ще ви дъде Акъл
  • 2 хммм

    16 5 Отговор
    Е трудно, защото го не щеш!! От къде ще пълниш джобчетата с вашите магазинчета на 3-ни цени и безработно население? Комунистчето си прави пъклени планове. То Созопол още си е град на мутри.
  • 3 да де

    15 5 Отговор
    Да не осмърдят въздуха, че после ще реват, че туристите са си били камшика.

    Коментиран от #7

  • 4 Големия памперс

    10 0 Отговор
    БГ работодателя хем иска да си пече гза на море, хем да е в имението на морето, хем да "наблюдава" бизнеса (да не вземат да го окрадат). Градове и градчета колкото искаш у нас, ама друго си е на курорт.
  • 5 България

    7 4 Отговор
    Къде беше тоя Созопол?!

    Коментиран от #6

  • 6 Мутроград

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "България":

    Там където са се сбрали да си мерят вилите най-големите айдуци от шопско
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ханко Брат

    12 1 Отговор
    Що не пробват тези фармацевти в ловешка област , пустееща земя колкото искаш при това на безценица. Безработицата тук е над 70% и икономическият стандарт е уникално нисък. Ще си осигурят евтина земя и работна ръка на уникално ниски цени.
  • 9 Иван

    9 1 Отговор
    Северна България терени колкото искате там живота е спрял да направим завода там
  • 10 На черно море по соца беше мн добре

    1 1 Отговор
    Ами за какъв туризъм бе 😝 като натовците сана всеки километър то и това учение там около попчетата е ех черно море сините вълни сега плуват само воени 🚢 кораби