Отидете към основна версия

1 910 18

Не е ясен механизмът за превалутиране на жилищните кредити в лева

  • евро-
  • лев-
  • ипотечен заем-
  • превалутиране

Един от важните въпроси е дали ще има допълнителни такси за курс купува/продава

Снимка: БГНЕС

Разнопосочни са прогнозите на експерти относно влиянието на влизането на България в еврозоната върху пазара на недвижими имоти. Едни са на мнение, че тъй като пазарът и сега е в евро, то промяната ще е минимална, а други наблягат на психологическия момент от приемането ни на единна валута и са на мнение, че това ще повиши цените на имотите.

От техническа гледна точка, обаче е налице въпросът как ще се превалутират ипотечните заеми на лицата, които са ги взели в лева. Експерти са на мнение, че превалутирането ще окаже пряко въздействие върху размера на кредитите и бъдещите задължения на клиентите. Имотите, закупени с кредит в лева, ще трябва да бъдат приравнени към еврото. Остава неясно какъв точно ще бъде механизмът на тази промяна. За момента няма отговор на въпроса дали при превалутирането ще бъдат наложени допълнителни такси, което може да доведе до загуба за кредитополучателите.

Относно пазара на имоти като цяло, то промяна почти не се очаква, тъй като цените в обявите винаги са били в евро, а плащанията се извършват в лева като превалутирането става по курса на БНБ.

Не трябва да се подценява и психологическият ефект. Доходите, изчислени в евро, могат да изглеждат по-ниски, особено за тези, които са осигурени на минималната заплата. Това ще създаде усещане за спад в доходите, макар реално този спад да не би трябвало да е голям.

След въвеждането на еврото може да се очаква и промяна в цената на ипотечните заеми. Поради тази причина експерти предпочитат покупката с банков заем да стане преди въвеждането на единната европейска валута. В случай, че сегашният фиксиран курс евро/лев се запази, то загубите за купувачите ще са минимални.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.

Свързани новини