Отидете към основна версия

4 016 15

Цените на жилищата тръгнаха леко нагоре

  • жилища-
  • цени-
  • бългериан пропертис-
  • стойкова
Снимка: М. Богданова ©

Реално с 1.79% са се повишили цените на жилищата през първото тримесечие на тази година. „Под „реално” имаме предвид, че при изчисленията е отчетена инфлацията, което дава по-точни изменение на цените на имотите”, уточнява Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан Пропертис” и допълва: „годишно нарастване в размер на +1.79% официално поставя край на спадовете в цените на имотите”.

Най-ясна картина за това, че цените са тръгнали отново нагоре, се очертава в София. Спрямо предходното тримесечие цените на имотите столицата са нараснали с 0.97%. „Към момента пазарът в София се възстановява от кризата относително бързо, което се потвърждава и от нарасналите обеми продажби през тази година”, допълва Стойкова.

Средната цена на продадените апартаменти в областните градове в България през първото тримесечие на 2014 г. е 443 EUR/кв.м (при 442 EUR/кв.м през последното тримесечие на 2013 г.). Най-скъпо остава в столицата – 748 EUR/кв.м, сочат данните на Националния статистически институт. Следват Варна и Бургас, съответно със стойности на квадратния метър жилищна площ от 700 EUR и 568 EUR.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини