24 Април, 2014 10:49 3 994 15

Цените на жилищата тръгнаха леко нагоре

  • жилища-
  • цени-
  • бългериан пропертис-
  • стойкова
Цените на жилищата тръгнаха леко нагоре - 1
Снимка: М. Богданова ©

Реално с 1.79% са се повишили цените на жилищата през първото тримесечие на тази година. „Под „реално” имаме предвид, че при изчисленията е отчетена инфлацията, което дава по-точни изменение на цените на имотите”, уточнява Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан Пропертис” и допълва: „годишно нарастване в размер на +1.79% официално поставя край на спадовете в цените на имотите”.

Най-ясна картина за това, че цените са тръгнали отново нагоре, се очертава в София. Спрямо предходното тримесечие цените на имотите столицата са нараснали с 0.97%. „Към момента пазарът в София се възстановява от кризата относително бързо, което се потвърждава и от нарасналите обеми продажби през тази година”, допълва Стойкова.

Средната цена на продадените апартаменти в областните градове в България през първото тримесечие на 2014 г. е 443 EUR/кв.м (при 442 EUR/кв.м през последното тримесечие на 2013 г.). Най-скъпо остава в столицата – 748 EUR/кв.м, сочат данните на Националния статистически институт. Следват Варна и Бургас, съответно със стойности на квадратния метър жилищна площ от 700 EUR и 568 EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Господинов

    6 3 Отговор
    Бързо купувайте че поскъпват ..... хахахахахах
  • 2 Валери Йорданов

    7 4 Отговор
    А бе защо пишете глупости? Кой си купува имоти? Цените няма да спрат да падат още няколко години. Просто няма кой да купува... кризата си ни тресе и това е. Писна ми от такива измислени статии, много жалък ход да се опитват да накарат хората да купуват, да не изпуснат далаверата. Начетохме се през годините как имотите поскъпват, но все още не се е случило, ами точно обратното, поевтиняват си и това е.
  • 3 Бенжаменъ Глонти

    4 6 Отговор
    Годишно нарастване с 1.79% е все още по-ниско от лихвата на банката. Когато започнат да поскъпват с по 5% годишно, тогава покупката на имот ще стане изгодна инвестиция. Поскъпват - не поскъпват, покупката на имот си остава неизгодна инвестиция все още.
  • 4 Tatyana Kosseva

    8 3 Отговор
    Истината е, че добрите имоти вече липсват. Преобладават жилища на първи и последен етаж, които не са атрактивни за купувачите. А голяма част от останалите са или с неприемливи архитектурни решения, или с непредпочитаното северно и североизточно изложение, и т.н. Има вариант онези, които оспорват статията да излязат на няколко огледа и да се уверят в думите ми. Не е случаен фактът, че строителите се активизираха и започнаха реализация на замразени проекти. Това само по себе си е достатъчно показателно. Не влизам в дискусия. Изразявам мнение на специалист с 20 г. опит.

    Коментиран от #9, #10, #15

  • 5 nikis72

    7 0 Отговор
    да ще поевтиняват до 120 евро м2 за София и 80евро м2 за Пловдив.Казали са хората -гладна кокошка просо сънува.Който си е скъсан джоб си е скъсан.По 30 ев м2 да станат все тая.
  • 6 аноним

    1 0 Отговор
    човешката алчност няма граници!!!

    само човек Без инвестиционна култура т.е. ГЛУПАК
    може да вярва в чудото - безплатен имот

    Пазар без Балъци Няма
  • 7 аноним

    0 3 Отговор
    Лихвите по депозитите се сринаха

    Наемите вървят Нагоре

    или купуваш ...или плащаш Висок наем и губиш пари от Инфлацията

    Коментиран от #8

  • 8 ...none

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "аноним":

    На мен наема ми не се е променял вече 4 години. Лихвата по депозита ми в момента е 5%, инфлацията е процент и нещо, дори последните месеци се наблюдава дефлация. Иначе аз не бързам за покупка, трябва да събера още някой лев, че 1200Е кв.м. в сградата, която съм харесал не са малко.
  • 9 Бенжаменъ Глонти

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Tatyana Kosseva":

    Съгласен съм с Вас, ходил съм на огледи и мога да Ви подкрепя в мнението Ви. Но също съм бил и на огледи на ново строителство. От това, че строителството се е активизирало и се завършват стари проекти не следва автоматично, че новите апартаменти са на по-добра локация, имат по-добро изложение, и че са по-удобни за ползване. Както и че липсва всякаква гаранция, че пред красивото изложение няма след няколко години да се пръкне друг имот. Така че всичко е относително.
  • 10 Бенжаменъ Глонти

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Tatyana Kosseva":

    А пък тия, дето са нацъкали минуси на моя коментар под номер 4, са икономически профани. Погледнете мнението на номер 8. Щом цените на имотите се увеличават с по-нисък процент от лихвите по депозитите в банката, значи са неизгодна инвестиция. Освен това, парите в банката мога да си ги изтегля по всяко време, а имот се продава с месеци. Ей го, преди седмица намалиха един имот в квартала от 103х евро на 83х, същото става и с доста други имоти, които се заседяват.
  • 11 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Общо взето добрите жилища винаги са били скъпи и , ще си останат такива, но в момента и при тях продажбите са сведени до нула. Липсата на покупателна способност на гражданите се е настанила трайно и нищо няма да се промени нито спедващите 2-3г нито дори след 15г.Според мен цените на имотите , ще си замрат на дъното,че дори и още мнного надолу, ще паднат особено при хора които имат сериозна финансова причина да продаВват А ТАКИВА КОЛКОТО ИСКАШ.
  • 12 Брокер

    1 1 Отговор
    Лихва значи...5 % ..., а ако утре падне валутният борд ?
    Влог в € ще каже някой , добре но при фалит на банката влоговете се изплащат националната валута т.е. ЛЕВ.
    Извод : Само глупак би държал парите си на влог заради лихваta.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Споок Армин

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Брокер":

    Само глупак би си държал парите в една банка и в една валута.Само да ти напомня че АКО,АКО,АКО,АКО утре изригне вулкан и покрие с пепел цялата земя , няма да те спасят нито банки , нито лихви , ни имоти.
  • 14 Споок Армин

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Брокер":

    Сега сериозно.....Доходите на населението са смешно ниски и няма начин някой да събере пари за жилище.Следователно имот може да се купи с кредит.За съжаление мафиотската банкова система заедно с мафиотските босове министри от всички партии,зарибиха народа с кредити през недалечните от 2003 – 2008години.В момента 90% от българското население е кредитен роб на някоя банка.Това са трудоспособни хора с работа и т.н. Единствената надежда на мафиотските банки е в младежите които сега завършват , да се опитат и тях да ги зарибят с кредити и така да направят големи печалби.Времето обаче показва че младите са много некадърни и трудно си намират работа .Ще мине много повече време от 1-2 години през което те ще се донаучат и ще си намерят работа и респективно ,ще изтеглят кредит.Поне още 5 години в БГ цените ще вървят НАДОЛО.
  • 15 Споок Армин

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Tatyana Kosseva":

    Хубави имоти се намират и то най вече старо строителство.Вярно е че струват по скъпо но са по сигурни , от гледна точка на евентуален фалит на фирмата строител.С новите технологии за термо изолация и 5-6 камерни ПВЦ дограми,северно или западно изложение на имота вече не е проблем.За хора които са решили да купят такъв имот сигурно това ще е без значение , в предвид факта че имота ще е по ефтин и купувача ще си даде и последните стотинки за да го купи.Освен високото предлагане и малкото купувачи , има още един фактор който спира евентуална покупка.Това е ремонтът който трябва да се направи.Жилищата се продават обикновено по БДС което значи че вътре няма НИЩО направено.Ако е старо жилище обикновено е много зле и трябва да се ремонтира основно.Тези допълнителни разходи спират купувачите.ХОРАТА НЯМАТ ПАРИ И ДОХОДИТЕ СА НИСКИ. Това е истината.Брокерите да се хванат да работят или да станат брокери в западна Европа ,защото в БГ ги чака глад.И да си намалят малко комисионните защото 3% на 70000Евро са си една сериозна сума???