Отидете към основна версия

17 167 36

30 г. затвор за мъжа, заклал семейство цигани в Пазарджик

  • иван николов-
  • пазарджик-
  • убийство-
  • цигани

Решението на Върховния касационен съд е окончателно

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Апелативен съд – Пловдив за налагане на наказание "лишаване от свобода" за срок от 30 г. на Иван Николов за двойно убийство по расистки подбуди.

Николов уби с нож възрастното ромско семейство Асен и Василка Илиеви през ноември 2016 г., в самото навечерие на президентските избори, на ул. "Дунав" в Пазарджик. Дрогиран, Николов нахлува в дома на Илиеви, които гледат телевизия. Умъртвява 77-годишния Асен с 14 удара с нож, а на жена му Василка нанася 9 удара. След убийствата извлича на улицата трупа на възрастния мъж и го зарязва на тротоара с нож забит в корема. Задържан е на следващия ден в близост до мястото на убийствата, след като стреля с въздушната си пушка и ранява в краката две жени.

Окръжният съд в Пазарджик първоначално го осъди на 25 г. затвор, след като убиецът изцяло призна вината си и това го спаси от доживотна присъда. Адвокатът му обжалва наказанието пред Апелативния съд в Пловдив и поиска наказание от 22 г. затвор, с мотив, че Иван е добро момче, изцяло осъзнава вината си и се разкайва. Пловдивските магистрати обаче увеличиха присъдата на убиеца на 30 години затвор, която върховният съд потвърди окончателно.

Николов трябва да плати и 600 хиляди лв. кръвнина на трите деца на убитите.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини