Отидете към основна версия

3 270 14

Арести за кмета и зам.-кмета на Божурище, ощетили общината с 8 млн. лв.

  • божурище-
  • георги димов-
  • габриела дончева

Обвиненията са, че са продали 4 общински имота чрез манипулиран търг

Снимки: БГНЕС

Полицията е арестувала кмета на Божурище Георги Димов, зам.-кмета Габриела Дончева и секретаря на общината Цветелина Димитрова заради злоупотреби при сделки с имоти. Те бяха задържани след акция на Специализираната прокуратура, КПКОНПИ и СДВР.

По думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев 4 общински имота в Божурище са били продадени чрез манипулиран търг, с което общината е ощетена с близо 8 млн. лв. Гешев обясни, че тези имоти са били държавна собственост и държавата ги е предоставила безвъзмездно на общината, откъдето следва те да бъдат ползвани в интересите на нейните жители.

„В резултат на манипулирани търгове тези 80 декара са продадени за 150 -160 хил. лв.“, заяви Гешев, като обясни, че реално за по-малко от 40-50 евро. кв.м едва ли могат да бъдат намерени такива имоти. Всеки от вас може да направи разлика от 8 млн. и 160 хил. лв.“, посочи Гешев, цитиран от "Фокус".

Купувачите на имотите са четирима, като три от тях са търговски дружества. В едно от дружествата пълномощник е бил бащата на кмета Георги Димов в друг период от време. Дружествата се разследват за връзки с местната администрация. Четвъртият купувач е бивш магистрат от Национална следствена служба. Той ще бъде проверен от антикорупционната комисия.

Разследването по случая е започнало преди няколко месеца. Сигналът е бил подаден от председателя на Общинския съвет на Община Божурище. Той първо е сезирал кмета, че знае за неговите неправомерни сделки, но Георги Димов не е преустановил дейност. Вследствие на това председателят на Общинския съвет е сезирал прокуратурата.

Цитиран от "Фокус", кметът на Община Божурище Георги Димов коментира, че случилото се е единственото, което опозицията може да приложи като действие срещу един успешен кмет като него, който за 4 години е успял да промени цялата община.

„Моята молба е единствено максимално бързо да приключи всичко, да се установи моята невинност и да се залавям за работа. Изключително много работа ме чака тази година“, коментира Димов.

Той увери, че няма никакви притеснения относно разследването.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини