Last news in Fakti

28 Май, 2019 18:09 3 244 14

Арести за кмета и зам.-кмета на Божурище, ощетили общината с 8 млн. лв.

  • божурище-
  • георги димов-
  • габриела дончева

Обвиненията са, че са продали 4 общински имота чрез манипулиран търг

Арести за кмета и зам.-кмета на Божурище, ощетили общината с 8 млн. лв. - 1
Снимки: БГНЕС

Полицията е арестувала кмета на Божурище Георги Димов, зам.-кмета Габриела Дончева и секретаря на общината Цветелина Димитрова заради злоупотреби при сделки с имоти. Те бяха задържани след акция на Специализираната прокуратура, КПКОНПИ и СДВР.

По думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев 4 общински имота в Божурище са били продадени чрез манипулиран търг, с което общината е ощетена с близо 8 млн. лв. Гешев обясни, че тези имоти са били държавна собственост и държавата ги е предоставила безвъзмездно на общината, откъдето следва те да бъдат ползвани в интересите на нейните жители.

„В резултат на манипулирани търгове тези 80 декара са продадени за 150 -160 хил. лв.“, заяви Гешев, като обясни, че реално за по-малко от 40-50 евро. кв.м едва ли могат да бъдат намерени такива имоти. Всеки от вас може да направи разлика от 8 млн. и 160 хил. лв.“, посочи Гешев, цитиран от "Фокус".

Арести за кмета и зам.-кмета на Божурище, ощетили общината с 8 млн. лв.

Купувачите на имотите са четирима, като три от тях са търговски дружества. В едно от дружествата пълномощник е бил бащата на кмета Георги Димов в друг период от време. Дружествата се разследват за връзки с местната администрация. Четвъртият купувач е бивш магистрат от Национална следствена служба. Той ще бъде проверен от антикорупционната комисия.

Разследването по случая е започнало преди няколко месеца. Сигналът е бил подаден от председателя на Общинския съвет на Община Божурище. Той първо е сезирал кмета, че знае за неговите неправомерни сделки, но Георги Димов не е преустановил дейност. Вследствие на това председателят на Общинския съвет е сезирал прокуратурата.

Цитиран от "Фокус", кметът на Община Божурище Георги Димов коментира, че случилото се е единственото, което опозицията може да приложи като действие срещу един успешен кмет като него, който за 4 години е успял да промени цялата община.

„Моята молба е единствено максимално бързо да приключи всичко, да се установи моята невинност и да се залавям за работа. Изключително много работа ме чака тази година“, коментира Димов.

Той увери, че няма никакви притеснения относно разследването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА

    13 3 Отговор
    ГАРАНТИРАНА ОТ ГЕРБ.!!!
  • 2 Давид

    21 3 Отговор
    А кога ще има арест за Цветанов и Борисов за незаконните имоти закупени от тъщи и братовчеди . Стига с тия дребни кметове и Иванчева . Дайте нещо за Доган и Пеевски .

    Коментиран от #3, #12

  • 3 СПОКОЙНО,ЕВРЕЙЧЕ

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Давид":

    НЯМА ДА ИМА.!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 среднощен

    0 0 Отговор
    В Божурище имаше много военни поделения. Всичката земя необходима за изграждането на тези поделения е била завзета от държавата след национализацията при "соца"... След "приватизацията" за тези имоти се разгоряха много и различни частни и корпоративни интереси... Там някъде е отговорът...
  • 7 Българин

    10 0 Отговор
    Егати наглеца! Той си бил спокоен и имал много работа за вършене! В бъдеще! Дано работата му е свързана главно за останалите затворници! Но като се има напредвид че е кмет от ГЕРБ! И е със такова самочувствие ,че за ощетяване на държавата със няколко милиона е спокоен! Значи се е оплел здраво със мафията! Все пак тук е България а не Румъния!!!!!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    5 0 Отговор
    Забави темпото с работата , че бързо ще остарееш , хитрец.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 123

    4 0 Отговор
    Нагли, мръсни, ко....та. Крадци. Разтрел на такива като този кмет. Още от Софиански въртят едни и същи схеми. Ако Бойко ги вкара на топло ще гласувам за него доде е жив. А и конфискуване на имуществото и парите, всичко.
  • 12 Смеят ли

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Давид":

    Нали са заедно в далаверата,гарван на гарвана,око не вади.
  • 13 Именно

    0 0 Отговор
    откраднали 8 милиона .. това какво значи - 8 седмици условна присъда и да изкарат оналайн курс 'как да не ме хващат' ли?
  • 14 мими

    0 0 Отговор
    Какво стана кмета си е на работа -