Отидете към основна версия

10 200 20

Гриша Ганчев обвинен в измама и закана за убийство

  • гриша ганчев-
  • ддс-
  • захар-
  • данаил ганчев

Ловешкият бизнес се оказа на върха на групата, мамила с ДДС

Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура привлече като обвиняем ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев. Повдигнати са му две обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система и за закана за убийство, стана ясно от съобщение, публикувано на сайта на обвинението.

Според събраните до момента доказателства Гриша Ганчев е ръководил престъпната структура, за която на 11 май  бяха привлечени като участници общо шестима души, сред и синът му Данаил Ганчев. Гриша Ганчев е обвинен и за отправена закана за убийство спрямо директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов.

Преди дни Стефанов бе забелязан да се движи с постоянно присъствие на полицейски автомобили.

На 10 май стартира акция „Захар“, насочена срещу ДДС - измами в сектора. Арестувани бяха 6 души, сред които и синът на бизнесмена – Данаил Ганчев.  Задържани бяха и другите двама изпълнителни директори на "Литекс комерс" - Милко Димитров и Камелия Мирчева, която е под домашен арест по здравословни причини. Белезниците щракнаха и за Милко Талев, сочен допреди за организатор на престъпната група, племенникът му Ивайло Талев и Теодор Симеонов. 

Спрямо Ганчев е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 500 000 лева. Мярката е съобразена от наблюдаващия прокурор със здравословното и имотното състояние на обвиняемия. Наложена му е забрана да напуска страната.

Първите данни около аферата "Захар" бяха, че групата не е платила данъчни задължения за над 200 000 лв. за периода февруари-март 2012 година.  В схемата са включени множество търговски дружества. Три са контролирани от Милко Талев - "Симекс трейд" ЕООД, "Офлайн филм" ЕООД и "Симек". Ивайло Талев и Тодор Симеонов са били помагачи.

Непосредствено след новината за спецакцията на МВР Ганчев обяви, че е радостен от подобна операция за изчистване на захарния сектор. „ДДС в захарния сектор у нас се точи от пловдивски, карнобатски и софиийски фирми, аз не се притеснявам от проверката на НАП“, обяви тогава той.

След това Ганчев обяви, че е предал други 20 фирми на прокуратурата за контрабанда на захар. Последва негов кратък 15-минутен разпит в ГДБОП, но без медийни изявления след това. Преди това Ганчев заяви, че ще си носи четка и паста за зъби, визирайки възможността да бъде задържан в рамките на акция „Захар”. „Това са разни спекулации – кьорфишеци”, заяви Ганчев. „Истината е че аз съм човекът, който и при предното правителство постоянно съм алармирал за бизнеса със захарта“, коментира той сутринта преди разпита в телевизионен ефир.

Междувременно министърът вътрешните работи Цветан Цветанов потвърди, че един от разпитаните е признал за намерения за внос на захар от Чернобил. 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини