Отидете към основна версия

5 047 32

Баневи съдят България, делото е "приоритетно" в съда в Страсбург

  • баневи-
  • николай банев-
  • евгения банева

Описани са множество нарушения от страна на прокуратурата и на съда, включени са изказвания на настоящия главен прокурор, които нарушават презумпцията за невиновност по отношение на случая със семейството, на прокурорите по делото и т.н.

Снимка: БГНЕС

Николай и Евгения Баневи са завели иск срещу България в Страсбург, съобщи пред журналисти в спецсъда адвокатът на Николай Банев Христо Ботев, цитиран от БГНЕС.

„Делото е преминало през първата фаза, т.е. прието е за разглеждане и е даден срок на страните евентуално да постигнат споразумение, което категорично няма как да се случи нито от наша страна, предполагам нито и от страна на прокуратура. Така, че делото си влиза по същество в Страсбург с едни много сериозно описани нарушения от страна на прокуратурата и на съда, като започнем с първоначалните арести, като дори са включени изказвания на настоящия главен прокурор, които нарушават презумпцията за невиновност по отношение на тоя случай, на прокурорите по делото и т.н.”, заяви той. Ботев каза, че делото е за нарушаване на човешките права пред Европейския съд за защита правата на човека, и се води от друга българска кантора. 

„Делото започна на 21 юли 2020 г., като е с гриф „приоритетно”, поради изключително многото груби нарушения, допуснати от българската прокуратура и българския съд”, допълни Евгения Банева. Тя допълни, че до края на септември българската държава ще трябва да даде отговор на няколко въпроса. „Естествено точка първа е абсолютно неразумният дълъг срок на задържане, който към момента за моя съпруг е вече 22 месеца, почти 2 години. Още един иск сме завели, вече по вътрешното право, по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди, и този иск е в Софийски градски съд на стойност 10 млн. лв.”, обясни тя. На въпроса на какъв етап е това дело, Банева уточни: "Чакаме съдът да насрочи дата". 

По делото, което се води в спецсъда, Николай, Евгения и Мария Баневи са обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група (ръководена от Николай Банев), създадена с цел данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания. Евгения Банева е обвинена като помагач на съпруга си. Майката на Банев - Мария, ще отговаря пред съда за участието в организирана престъпна група.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.

Свързани новини