10 Август, 2020 16:20 5 008 32

Баневи съдят България, делото е "приоритетно" в съда в Страсбург

  • баневи-
  • николай банев-
  • евгения банева

Описани са множество нарушения от страна на прокуратурата и на съда, включени са изказвания на настоящия главен прокурор, които нарушават презумпцията за невиновност по отношение на случая със семейството, на прокурорите по делото и т.н.

Баневи съдят България, делото е "приоритетно" в съда в Страсбург - 1
Снимка: БГНЕС

Николай и Евгения Баневи са завели иск срещу България в Страсбург, съобщи пред журналисти в спецсъда адвокатът на Николай Банев Христо Ботев, цитиран от БГНЕС.

„Делото е преминало през първата фаза, т.е. прието е за разглеждане и е даден срок на страните евентуално да постигнат споразумение, което категорично няма как да се случи нито от наша страна, предполагам нито и от страна на прокуратура. Така, че делото си влиза по същество в Страсбург с едни много сериозно описани нарушения от страна на прокуратурата и на съда, като започнем с първоначалните арести, като дори са включени изказвания на настоящия главен прокурор, които нарушават презумпцията за невиновност по отношение на тоя случай, на прокурорите по делото и т.н.”, заяви той. Ботев каза, че делото е за нарушаване на човешките права пред Европейския съд за защита правата на човека, и се води от друга българска кантора. 

„Делото започна на 21 юли 2020 г., като е с гриф „приоритетно”, поради изключително многото груби нарушения, допуснати от българската прокуратура и българския съд”, допълни Евгения Банева. Тя допълни, че до края на септември българската държава ще трябва да даде отговор на няколко въпроса. „Естествено точка първа е абсолютно неразумният дълъг срок на задържане, който към момента за моя съпруг е вече 22 месеца, почти 2 години. Още един иск сме завели, вече по вътрешното право, по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди, и този иск е в Софийски градски съд на стойност 10 млн. лв.”, обясни тя. На въпроса на какъв етап е това дело, Банева уточни: "Чакаме съдът да насрочи дата". 

По делото, което се води в спецсъда, Николай, Евгения и Мария Баневи са обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група (ръководена от Николай Банев), създадена с цел данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни присвоявания. Евгения Банева е обвинена като помагач на съпруга си. Майката на Банев - Мария, ще отговаря пред съда за участието в организирана престъпна група.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евала

    80 16 Отговор
    на Баневи. Сега всички ние ще плащаме масрафа на каскетурата.

    Коментиран от #12, #13

  • 2 Ужаст

    71 7 Отговор
    Гешка отваряй портфейла! Няма бедния българин да плаща вашата сметка!!!! Интересното е, че хем си пълните джобовете с тия акциики и арести, хем народа плаща масрафа.....

    Коментиран от #25

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КОТарАК

    67 4 Отговор
    крайно време е да се приеме закон , обещетенията на спечелили дела срещу държавата , да се плащат от субсидиите на съответната партия , която е била на власт
  • 5 Активист на БКП

    45 6 Отговор
    Мутрата ще ни набута да плащаме обезщетения!!!
  • 6 Много лошо

    41 6 Отговор
    Вече толкова лошо стана, че човек започва да симпатизира на такива като тях и ВБ вкл.
  • 7 Бат Бойко

    44 4 Отговор
    Тоя Гешеф една поръчка не е изпълнил като хората.
  • 8 Псевдоним

    41 15 Отговор
    За да съдиш България се иска освен правно, да си и морално подплатен. А Баневи не са такива, защото софрата, от която са яли и пили, е българска. Това са просто едни агресивни плужеци, никому ненужни.

    Коментиран от #18

  • 9 5289

    34 9 Отговор
    Нека ни е честито, поредните български граждани, които ще осъдили, напълно правомерно държавата си/ни в Страсбург.
  • 10 Някой си

    43 5 Отговор
    То това е само началото....
    Колко още ще съдят прокуратрата в Страсбург и България не ми се мисли.....
    Лошото е, че заради своеволията на прокуратурата плащаме ние, а не виновните прокурори!
  • 11 Грейс

    24 9 Отговор
    Страсбург, олицетворение на индулгенция за незаконно забогателите и престъпни цигани. Какво да очакваме от този измислен съд. Българи готвене се да плащате за глупостта си да сте в Е С. Не ревете, нали искахме да сме волове вместо жаби.
  • 12 Ааххаха

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Евала":

    Ами не, Гешев да вади парите! Да понесе персонална отговорност и да види, че не е квалифициран и компетентен за заемания пост.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Оня

    20 2 Отговор
    Ако Баневи осъдят държавата,означава ,че ние,простолюдието ще плащаме.Съответно,главният прокурор трябва да понесе отговорността за провала.Мислите ли ,че това ще се случи!!?
  • 15 Абе не

    6 5 Отговор
    само е приоритетно, ами даже вече са изпратили решението до съветника на Мунчо.
  • 16 Kris51

    16 1 Отговор
    Ами най-вероятно ще осъдят държавата след всички медийни изцепки на Каскета. Трябва нов закон, с административна, наказателна и имуществена отговорност на прокурорите в такива случаи. Едва ли ще са толкова смели пред микрофоните и толкова безпомощни в съдебната зала после.
  • 17 654

    18 2 Отговор
    Леле майко пак ще плащаме за малоумието на идиоти те дето ни управляват
  • 18 файдата

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "Псевдоним":

    Позволиха им да си въртят незокония бизнес ако си плащат, като отказаха да дават още и още ги погнаха ама даже незнаят как да го направят законно. Ако тия са затвор то прокуратура,съд и тнт са за бесилото.
  • 19 zorro

    8 2 Отговор
    Този Банев съсипа Елма Троян!
  • 20 Да съдят касета.

    10 1 Отговор
    Няма да му плащаме недомислицитр.
  • 21 Гиги

    15 3 Отговор
    Много скоро бобокови черепа - ритони и прочие СТАВА ДУМА ЗА МИЛИАРДИ ТАМ и всички те ще осъдят България заради няколко каскета и тяхната мания за величие. Честито българи заради няколко индивида ще плащаме всички. Абе тези 10 год управление на мафията само минуси
  • 22 Гост

    12 1 Отговор
    Това беше ясно, че ще осъдят държавата, Но сега парите да са от заплатите, бонусите и всякакви допълнителни на прокуратурата. Получават пари от нашите данъци, да си платят ТЕ . След приключване на делата ще лин прокурорите ако спечелят Баневи, Арабаджиеви, Божков и т.н.

    Коментиран от #26

  • 23 Мошеници +

    8 1 Отговор
    И Баневите мошеници, и гешефтурата още по-големи
  • 24 Другия с коня

    14 1 Отговор
    Сина на Активен борец срещу Капитализма заграбил половината Промишленост на България.Завършил Българска филология в Пловдив.Филолог управлява химически заводи..И всичко за Скрап.Стотици работници на улицата ...Ето ви и задкулисие и Мафия...Комунистически стоножки налазили кожата на Народа...
  • 25 Верно ли

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ужаст":

    ГешеФта си е заделил в швейцарски сметки едни пари - сигурно са за това, да не взима от данъците на бедния българин :)))
  • 26 Гиги

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Не няма да са от бонусите на прокуратурата нито от тези 1500 лева който получават за дрехи на година, нито от тези 2000 лева който получават за почивки. Знае ли това бедния български народ че въпросните получават тези пари.?
  • 27 Яна

    5 1 Отговор
    Търся адвокат,който да ме представлява в Страсбург в дело срещу държавата,да оспори плащането от моите данъци обезщетение на Баневи и разни други манг,али осъдили България,заради некадърност на прокурорите.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 фгхуиолмбц

    2 0 Отговор
    Браво.Така трябва.Тази бана ова република трябва да се съди.Както и да се пускат сигнали срещу нея за нередностите които стават.
  • 30 БРЦК

    0 0 Отговор
    Баневи са си меко казано виновни . За не спазване договорите по преватизацията за разрухата за кражбите . Това че Банева казала нещо нищо не значи . Тя може да говори както иска . Но тяхното задържане не бе в България. И тяхната отговорност е налице .Защо да го пускат обвинения за ефективни присъди и то по над 5 год. Той ще духне като Галевите
  • 31 Факти

    0 0 Отговор
    Супер далавера, лежиш в ареста 2год., после съдиш държавата и взимаш 10милиона...
  • 32 Xekror

    0 0 Отговор
    И аз съм на динала да осъда наща мила родина