Last news in Fakti

27 Януари, 2022 07:45 3 654 33

Баневи съдят Гешев за тормоз

  • николай банев-
  • евгения банева-
  • съд-
  • тормоз-
  • иван гешев

Поводът за делото е писмото на Гешев и заместниците му до 67 европейски институции, в което наред, че се оплаква от натиск, те се хвалят и с неприключили дела, сред които и това срещу Баневи

Баневи съдят Гешев за тормоз - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Николай и Евгения Баневи са завели дело за морални вреди и настояват да получат 60 000 лв. обезщетение от главния прокурор Иван Гешев и петимата му заместници, съобщи адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Баневи.

Поводът за делото е писмото на Гешев и заместниците му до 67 европейски институции, в което наред, че се оплаква от натиск, те се хвалят и с неприключили дела, сред които и това срещу Баневи. Това е арогантно злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност, смятат Баневи.

"Този иск изобличава юридическата нищета и моралната несъстоятелност на ръководството на българската прокуратура. Индиректно той е и оценка за кадровата политика на Висшия съдебен съвет, който допуска такива хора не просто да стават прокурори, а да заемат ръководни позиции въпреки изискването на закона всеки магистрат да притежава високи профисионални и морални качества", коментира пред "Сега" Екимджиев.

Според исковата молба писмото на Гешев и заместниците му е в "странен сюрреалистичен епистоларен жанр" и Баневи съвършено безпричинно са замесени в него. В писмото си Гешев се оплаква от натиск и тормоз от другите власти и сочи причините - многото дела срещу "известни олигарси".

Прокурорското писмо изрежда делата срещу Баневи, Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Маринела и Ветко Арабаджиеви. За Баневи е записано следното: "отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група".

Според Баневи контекстът, в който са поставени е позорящ. Те сочат изразите "олигарси" и "считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи". Според тях и като ги наричат "отговорни" за престъпления, това се равнява на виновни, т.е. осъдени с окончателен съдебен акт, какъвто срещу тях няма. И това нарушава презумпцията, че са невинни.

"Визираните правонарушения причиняват на ищците силен стрес и фрустрация, както и поредно болезнено разочарование и загуба на доверие в дейността на българската правоохранителна система", се казва в исковата молба на Баневи. Според нея в продължение на повече от 3 години те "са мишени на злостна пропагандна кампания от страна на прокуратурата". Екимджиев припомня, че през октомври м.г. Баневи вече осъдиха България в Страсбург за това, че като шеф на спецпрокуратурата Гешев е нарушил презумпцията за невиновиновност.

"По-малко от 3 месеца след решението на ЕСПЧ, демонстрирайки непоклатима противоправна и деликтна воля, ответниците, в качеството си на високопоставени прокурори, заемащи ръководни длъжности в българската прокуратура, задружно обявяват пред 67 международни организации и държави, че Баневи са "... отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група ...", се казва още в исковата молба.

И се допълва, че българският НПК позволява на прокуратурата без съдебен контрол да обвини и да внесе обвинителен акт срещу всекиго за всякакво престъпление. И това едва ли се знае от всичките 67 адресати на писмото. "Дори при явна злоупотреба с власт, разследващите у нас не носят персонална отговорност за неправомерните обвинения, а главният прокурор, както е установено в Решението на ЕСПЧ по делото "Колеви срещу България", не може да бъде разследван дори когато има сериозни данни, че е замесен в убийство", пишат Баневи до съда.

Според тях прокуратурата може безнаказано и безконтролно да обвини всекиго във всичко, за да може публично да го демонизира, а те за пореден път са обект на прокурорски тормоз.

"Странният мелодраматичен жанр на прокурорската жалба категорично не налага нито споменаването на имената на Баневи, нито изчерпателно изброяване на недоказаните престъпления, за които те, според прокурорите, са "отговорни", нито квалифицирането им като "олигарси". Ето защо компрометиращите ищците данни, част от които са произведени от самата прокуратура, а други са предмет на висящ наказателен процес, разпространени от ищците до 67 адресата по целия Свят, не преследват легитимна цел, в защита на обществен интерес", се казва в исковата молба.

"Вредата е съпричинена от шестимата ответници, действащи съгласувано и предумишлено, а не спонтанно и импулсивно. Всички те, действайки като високоорганизирана група, са имали възможност спокойно да редактират текста на писмото, така че правата на Баневи да бъдат съобразени", обяснява се в исковата молба как е определен размерът на търсеното обезщетение от Гешев и зам.-главните прокурори Десислава Пиронева, Даниела Машева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова и Борислав Сарафов.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    42 18 Отговор
    Гешев да плаща!

    Коментиран от #5, #10

  • 2 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    32 23 Отговор
    ТОЯ ГЕШЕВ НИ ЗАКОПА...БЛОКИРА НИ СМЕТКИ И ИМУЩЕСТВО ЗА МИЛИАРДИ.....
  • 3 Объркан съм

    24 27 Отговор
    Чакайте малко! Баневи и Гешев не са ли от един отбор

    Коментиран от #33

  • 4 ЧУПИ - КУПИ

    42 22 Отговор
    ДО КОГА ЩЕ ПЛАЩАТ ХОРАТА НА КАСКЕТА СВОЕВОЛИЯТА И ПОРЪЧКОВИТЕ АРЕСТИ ???
  • 5 Гешев

    14 18 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да се заеме с теб.
  • 6 Мунчо юмручето

    29 32 Отговор
    Ето защо е всичкото това лаене срещу Гешев добрите олигарси и милионери на мунчо юмручето не могат да спят спокойно и да си правят каквото искат защото Гешев ги прибра на топло да се окротат

    Коментиран от #8

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    55 9 Отговор
    а БАНЕВИ колко ЧОВЕШКИ съдби И животи съсипаха колко ФИРМИ фалираха
  • 8 Вавилон

    28 10 Отговор

    До коментар #6 от "Мунчо юмручето":

    Вече всички мафиоти са на свобода!Имотната дамаджана и чорапа ги пуснаха.Мустака и черепа чакат амнистия.
  • 9 Фен

    10 9 Отговор
    И ще го осъдят! Той съдът си е на Прокопиев отдавна!
  • 10 Миризлив пор

    29 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Е, за какво да плаща? На времето партията майка даде на този бивш комсомолски секретар много и без пари. Той наряза всичко на скрап, разпродаде го и унищожи поминък в цели региони. Кога се намери Гешев да го подгони и веднага защитавате олигарха? Та мислиш ли че ще спре да краде? Сега може и теб да завлачи като излезе, той само това умее.
  • 11 пожелание

    10 15 Отговор
    Сега каскета да дава парите !!
  • 12 Аха

    18 13 Отговор
    Май започвам отново да харесвам герб. Тогава имах пари и за почивки, а сега не и излязоха наглите. Тия крадси се вихрят. Ясна е работата!
  • 13 МАФИЯ

    29 6 Отговор
    БАНЕВИ са част от организираната престъпност
  • 14 Тези

    16 6 Отговор
    Са супер нагли
  • 15 ПутинесерГей

    17 9 Отговор
    Гешев е номер едно. ПРЕВЪРНА В персона нон грата, червените барони. Скоро и Румбата
  • 16 Европа

    13 15 Отговор
    Каскетът на съд!
    Закриване на каскетурата!
  • 17 Европа

    15 1 Отговор
    Схемите за източване на БГ продължават. Криво скалъпени обвинения. Оравдателни присъди. Жалби в Европа. БГ народа има привилегията САМО ДА ПЛАЩА. Крадци и обвинители в престъпни сговори за фалит на БГ
  • 18 Ами щом

    3 10 Отговор
    Са били тормозени.
  • 19 ЧЕСТИТО

    15 6 Отговор
    МАФИЯТА СЕ ЗАВЪРНА НА БЯЛ КОН, ПОЗНАЙТЕ КОЙ Я ВЪРНА !
  • 20 Хахаха

    9 2 Отговор
    Нещо не ми се вързва "Етичен кодекс" с такива като Екемджиев, Лулчева, Доковска и с-ие. Нещо ми е много трудно да открия връзка между понятието и тези. Разбира се, съвсем "случайно" завеждането на делото съвпада с огъня от "промяната" срещу Гешев и прокуратурата. Екемджиев, да ни опази Господ от "импулсивни" действия на прокурор.
  • 21 питам

    8 5 Отговор
    В Бг няма презумпция за невиновност. Няма право на защита. За какво назначиха Рашков, след като и той не е по- различен? Някой ще възпре ли прокуратурата в провинцията, която системно и методично с години репресира и тормози хора за дребни неща и съсипва живота им? Докога ще продължава инквизицията??? Всички ли трябва да се обръщат към Страсбург, за да си търсят правата?!
  • 22 М Константинов

    13 1 Отговор
    Много малко искат тези бедняци крадливи.
  • 23 Цецка

    8 5 Отговор
    Гешев гепи мафията за гушата макар че учил в милиционерското в Симеоново, а представете си, ако беше завършил Харвад мафията щеше да изчезне от БГ. Браво на Гешев. А той има пари и ще плати тези 60хил. лв, и няма да взема от нас пари, бедният народ.
  • 24 Кон с фиксация

    16 1 Отговор
    Тези защо изобщо са ги пуснали от затвора?

    Коментиран от #26

  • 25 ПРОСТО РАДЕВ

    6 2 Отговор
    НАЛИ ЗА ТОВА БЕШЕ ПРОМЯНАТА ,И ИСКАНЕТО ЗА СМЯНА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР .ТЕЗИ ДРОГАРИ ДА ИЗЛЯЗАТ НА СВОБОДА,А И ДРУГИ ДА НЕ ВЛЯЗАТ
  • 26 Радев

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Кон с фиксация":

    Защото са си платили
  • 27 Въпрос

    7 2 Отговор
    Колко години бяха в предварителния арест ? Защо не са осъдени ? Сега те ще осъдят държавата ! Наистина е време прокурора да започне да плаща , когато бъде осъдена държавата в европейския съд ! Зако няма никой осъден от обвитените по знаковите дела ??? Какви обвинения внасят от прокуратурата , като не може да се докаже нито едно ???
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 А кой ще осъди

    7 0 Отговор
    наглите баневи за кражби в особено големи размери и умишлен фалит на незаконно присвоените предприятия?
  • 30 Бай Шиле

    4 0 Отговор
    Г-н Екимджиев,ами пледирай да им върнат златния кенеф и двата бели рояла.Европейци сме все пак.
  • 31 Браво

    1 4 Отговор
    На ваша страна съм, семейство Баневи! Държавата под управата на ГЕРБ си позволи много унижения и несправедливости. Водят се и ще се водят още много дела срещу България. Управниците са безумци и постоянно погазват законите. Но няма да стане тяхната!
  • 32 Канчев

    4 0 Отговор
    Ето защо хората казват ,че няма държава и правосъдие. Тези двамата и родата им трябваше да са най-малкото до живот в затвор. Не да продължават да богатеят чрез съдилища подкупни. Ама и мутрите ни от охранителни фирми на които тези дължат пари и фирми завлечени ,не са като хората. Какъв е шанса на примерно 60 -тия осъдил ги за дългове и не спазени договори да си вземе парите от измамници ? Как не са ги умирисали някъде още та да направят добро на народа ?
  • 33 Калинов

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Объркан съм":

    Е как да не са ? Делят най-вероятно. Когато ограбиха хората тези двамата не ги осъдиха , ама когато отново народа ще им плаща ,що да не им спретнат едно театро в стил " Аз на тебе-ти на мене ".