Отидете към основна версия

7 264 12

Българи осъдени на 20 години затвор в Уганда

  • българи-
  • уганда-
  • осъдени-
  • фалшифицирани-
  • банкови карти
Снимка: New Vision

Четирима българи бяха осъдени по обвинение за незаконен достъп до компютърни данни и фалшифициране на банкови карти в Уганда, съобщи сайтът на местното издание New Vision.

Иван Ганчев, Милен Кацарски и Адриан Димитров получиха наказание от 20 години лишаване от свобода, а Антон Иванов – 10 години зад решетките.

Сънародниците ни са признати за виновни по 33 доказани случая на фалшификация на карти и техните пинкодове, при което са изтеглили неназована сума пари, но се предполага, че може да са отговорни и за още киберпрестъпления. Всички ощетени били клиенти на местната Stanbic Bank.

По време на процеса съдията Джулиъс Бороре е отхвърлил доводите на адвоката на защитата, че българите са били едва от два дена в страната и седем от картите са били подхвърлени в колата им от разследващ полицай. Според Бороре това е невъзможно, тъй като автомобилът е бил пазен от единия от обвиняемите от пристигането им пред банката до претърсването му.

Българите са били арестувани на 30 август при опит да поставят скимиращо устройство на банкомат в столицата Кампала. Те са заявили пред съда, че са пристигнали в страната като бизнесмени – инвеститори в търговия с кафе и захар. В страната са живеели в Наалиа. Ганчев и Кацарски са посочили, че имат регистрирана инвеститорска компания, но не са успели да намерят захар с добро качество.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини