Отидете към основна версия

2 391 10

Изчезващ лешояд е отровен с примамка край Добринище

  • лешояд-
  • картал-
  • добринище

На място е установен труп на конче със заложена отровна примамка

Снимка: Shutterstock

Лешояд от световно защитен вид е отровен край Добринище, сигнализираха природозащитници от Фонда за дивата флора и фауна и „Зелени балкани”. Според изнесената от тях информация черният лешояд, известен още като картал, е отровен умишлено посредством примамка. Природозащитниците смятат, че лешоядът е ял от труп на отровен кон, оставен насред пасбище край Добринище, оградено с електропастир. Още в петък е сигнализирана прокуратурата и е започнало разследване по случая.

Карталът е следен от природозащитниците и е бил с поставен предавател. В петък сутринта устройството сигнализира, че от 18,00 часа в четвъртък температурата на птицата пада, а акселерометърът на предавателя започнал да показва неестествени данни, което било сигнал, че е възможно птицата да е загинала. Екип от фонда за дивата флора и фауна прави проверка на място. По данни от сателитен предавател край Добринище е установен районът, където за последно е засечен лешоядът.

На място е установен труп на конче със заложена отровна примамка. Имало е и гарван, който не е могъл да отлети, вероятно също отровен след хранене от трупа. Самият предавател на лешояда е открит изхвърлен на по-отдалечено място – в река Места. Там са забелязани и следи от автомобил. В района не е открит труп на лешояд, но според природозащитниците в случая става въпрос за очевиден опит да бъде замаскирано извършеното престъпление. Заради съмнения за умишлено отравяне природозащитниците са сигнализирали компетентните органи и е започнало разследване.

Черният лешояд (карталът) е защитен вид, включен в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Като световно застрашен вид, убиването му е престъпление по Наказателния кодекс на Република България, както и самото използване на отрови в дивата природа.

Самите птици са дарени на България от правителството на Екстремадура в Испания. Те са част от дългогодишна програма за завръщането на вида в страната. Тази година в страната ни се излюпи и първото малко от вида. Миналия месец в България са приети от Испания още 11 лешояда. Изчезналият, за който се смята, че е отровен, е освободен на 12 май. За по-малко от месец той е бил в Турция, Румъния, Молдова, Украйна, върнал се е в България, а след това е посетил и Гърция. Завърнал се е в четвъртък в района на Добринище, където се предполага, че е отровен.

Припомняме, че през 2017 година с подобна примамка в Кресненското дефиле бе отровена почти цяла колония белоглави лешояди.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини