Last news in Fakti

7 Юни, 2021 11:02 2 367 10

Изчезващ лешояд е отровен с примамка край Добринище

  • лешояд-
  • картал-
  • добринище

На място е установен труп на конче със заложена отровна примамка

Изчезващ лешояд е отровен с примамка край Добринище - 1
Снимка: Shutterstock

Лешояд от световно защитен вид е отровен край Добринище, сигнализираха природозащитници от Фонда за дивата флора и фауна и „Зелени балкани”. Според изнесената от тях информация черният лешояд, известен още като картал, е отровен умишлено посредством примамка. Природозащитниците смятат, че лешоядът е ял от труп на отровен кон, оставен насред пасбище край Добринище, оградено с електропастир. Още в петък е сигнализирана прокуратурата и е започнало разследване по случая.

Карталът е следен от природозащитниците и е бил с поставен предавател. В петък сутринта устройството сигнализира, че от 18,00 часа в четвъртък температурата на птицата пада, а акселерометърът на предавателя започнал да показва неестествени данни, което било сигнал, че е възможно птицата да е загинала. Екип от фонда за дивата флора и фауна прави проверка на място. По данни от сателитен предавател край Добринище е установен районът, където за последно е засечен лешоядът.

На място е установен труп на конче със заложена отровна примамка. Имало е и гарван, който не е могъл да отлети, вероятно също отровен след хранене от трупа. Самият предавател на лешояда е открит изхвърлен на по-отдалечено място – в река Места. Там са забелязани и следи от автомобил. В района не е открит труп на лешояд, но според природозащитниците в случая става въпрос за очевиден опит да бъде замаскирано извършеното престъпление. Заради съмнения за умишлено отравяне природозащитниците са сигнализирали компетентните органи и е започнало разследване.

Черният лешояд (карталът) е защитен вид, включен в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Като световно застрашен вид, убиването му е престъпление по Наказателния кодекс на Република България, както и самото използване на отрови в дивата природа.

Самите птици са дарени на България от правителството на Екстремадура в Испания. Те са част от дългогодишна програма за завръщането на вида в страната. Тази година в страната ни се излюпи и първото малко от вида. Миналия месец в България са приети от Испания още 11 лешояда. Изчезналият, за който се смята, че е отровен, е освободен на 12 май. За по-малко от месец той е бил в Турция, Румъния, Молдова, Украйна, върнал се е в България, а след това е посетил и Гърция. Завърнал се е в четвъртък в района на Добринище, където се предполага, че е отровен.

Припомняме, че през 2017 година с подобна примамка в Кресненското дефиле бе отровена почти цяла колония белоглави лешояди.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Алфа Вълкът

    3 0 Отговор
    Като гледам свързаните новини - само убийци и психопати в това Добринище. А дори и не зная къде се намира на картата?
  • 4 Морето

    14 0 Отговор
    Ей....това не са хора, а бетер от зверове. Какво им е направила птицата-де..ба и мало.умни.ци.те. Такъв да го хванеш и да го накараш сам да яде от трупа на коня.
  • 5 Пастир

    15 1 Отговор
    На такива Господ взема душите с много мъка и страдание.

    Коментиран от #7

  • 6 Георги v.

    8 0 Отговор
    Това да направим сме царе! Говеда!
  • 7 Софиянец

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пастир":

    Чул те Господ,братко!
  • 8 ИВАН

    6 0 Отговор
    Хм, какви черни души се въдят на таз прекрасна земя - България
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Лeшoядитe ca eдинcтвeнитe птици кoитo нe прeнacят зaрaзи, зaщoтo cтoмaшнитe им coкoвe унищoжaвaт вcички пaтoгeнни микрooргaнизми. Тe уcпeшнo ce cпрaвят c "птичи грип", "aфрикaнcкa чумa", "шaп" и рeдицa други зaрaзни бoлecти пo дивитe и дoмaшни живoтни...
    Дo льoхмaнитe тук... Лeшoядитe ca eдинcтвeнaтa ecтecтвeнa прeгрaдa cрeщу вcякaкви кo-вируcи и зaрaзи пo живoтнитe. Пoрaди виcoкaтa киceлиннocт нa cтoмaшния им coк, унищoжaвaт ВCЯКAКВИ пaтoгeнни микрooргaнизми, нaй вeчe птичи грип, чумa пo cвинeтe и вcичкo ocтaнaлo.....
  • 10 зреене

    0 0 Отговор
    Добрѝнище е град, балнеолечебен и зимен курорт в Югозападна България. Намира се в община Банско, област Благоевград. Има население от 2803 души. Уикипедия.