Отидете към основна версия

7 348 13

Арестуваха българин заради продаден кемпер

  • кемпер-
  • бежанци-
  • продажба-
  • гърция-
  • арест-
  • съд

След сделката хванали бежанци във возилото

Снимка: БГНЕС

Мъж от карловското село Столетово може да бъде предаден на гръцките съдебни власти, предаде БНТ. В основата на казуса е продажба на кемпер преди 2 години и задържани мигранти в него в южната ни съседка. Жители от селото на задържания започнаха подписка в негова защита.

64-годишният Тошко Тодоров, известен с прякора Машора, е бил арестуван миналия вторник след Европейска заповед за арест. В дома му била неговата съпруга.

Казаха, че е във връзка с издирване от Гърция, при което останахме малко учудени, той караше тир в Гърция и го свързахме с някакъв фиш....казаха му да си вземе багаж и лекарства. Тогава вече останахме като втрещени, каза Диана Тодорова - съпруга на арестувания мъж.

Близките на Тошко изпаднали в шок, след като разбрали, че е обвинен за незаконно превозване на хора в съседна Гърция с кемпер, който продал още през 2019 г. на 41-годишен българин от Плевен. Заедно с него имало и италианец.

Подписали договор за покупко-продажба, който е заверен при нотариус в Карлово.

Месец след покупко-продажбата, 28 бежанци от Ирак, Иран и Бангладеш са били намерени изоставени от трафиканти в същия този кемпер в Драма. Гръцките власти са установили, че двата талона на автомобила все още се водят на името на Тодор Тодоров.

От Окръжна прокуратура - Пловдив казаха за БНТ, че са придвижили документите от гръцка страна и те са били входирани в съда.

Адвокатът на Тошко Тодоров се надява държавата да спази основния принцип в международните отношения - да не предава свои граждани на друга страна за разследване, съдене или изпълнение на наказание, когато има и най-малки съмнения за вината им.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини