Отидете към основна версия

3 278 60

Сийка Милева: Има нови методи, които ползват крадците на автомобили. С тях за минути отключват колата

  • крадци-
  • коли-
  • нови методи-
  • отключване

Задържаните при днешната акция срещу автоджамбазите са 45 души. Към 11 часа са проверени 6 автокъщи и 15 автоморги. Установени са 2 превозни средства, обявени за общодържавно издирване. 35 лица са идентифицирани като лидери на различни организирани престъпни групи за кражби на автомобили. Всички задържани са с прякори и са известни на властите.

Снимка: БГНЕС

Крадците на автомобили използват съвсем нови методи, с които за броени минути отключват колата, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Безключовото палене е една от най-новите екстри на автомобилите, но това напоследък се използва от автоджамбазите, които прихващат сигнала от ключа на автомобила и го прехвърлят на друго устройство. Устройствата, които прихващат сигнала на ключа, се побират в малък куфар. Преди трябваше крадецът да е на метър разстояние, но сега се прихваща от 5 метра. Устройствата успяват да прихванат сигнала от ключа дори когато собственикът е в дома си. Машина с размера на малка кутийка може да отключи един скъп джип, да се запали и всичко приключва. Цялата кражба трае броени минути, а на черния пазар тези устройства се предлагат за сумата от 60 хиляди лева", обясни тя, цитирана от novini.bg.
Милева отбеляза, че се крадат не само скъпи и луксозни автомобили, а дори и т.нар. „баничарки“. "В редки случаи собственикът на автомобила е изнудван. Има две схеми. В единия автокрадците намират телефонния номер и адреса на пострадалия и предлагат услугата да му върнат автомобила срещу възнаграждения. В други случаи директно търсят откуп, като това реално се явява инвестиция в престъпния бизнес", добави говорителят на главния прокурор.

Задържаните са 45 души. Към 11 часа са проверени 6 автокъщи и 15 автоморги. Установени са 2 превозни средства, обявени за общодържавно издирване. 35 лица са идентифицирани като лидери на различни организирани престъпни групи за кражби на автомобили. Всички задържани са с прякори и са известни на властите.

"Кражбите на автомобили стават основно в тъмната част на денонощието, извършват се от определени участници в групата, които закарват автомобила в някоя работилница, където ги очаква бригада от десетина човека, която разфасова автомобила до съставни части. Като пирани се хвърлят върху колата и я разфасоват. Те заминават в автоморги, автокъщи и магазини за части втора употреба. Около 80% от автомобилите се разфасоват по този начин. Около 20%, от скъпите марки (Range Rover, Porsche и т.н.) се изнасят към страни от бившия СССР и Русия", посочи от своя страна и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Акцията ще продължи още дълго време.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.

Свързани новини