Отидете към основна версия

1 224 12

Двама са задържани след откриването на радиоактивно вещество край Пловдив и Карлово

  • америций-241-
  • радиоактивно вещество-
  • пловдив-
  • карлово-
  • българия-
  • крими

Били са подготвени за продажба, като за плочка е било предвидено да се взима 5000 евро

Снимка: бТВ

Двама са задържани след откриването на плочки с йонизиращо лъчение на изотопа америций край Пловдив и Карлово. Това обявиха на брифинг от Окръжната прокуратура на Пловдив.

Те са с обвинения за тежки умишлени престъпления, които предвиждат до 5 години затвор.

80 броя са намерените плочки. Те са открити в къщи и коли край Пловдив и Карлово, уточни бТВ.

Били са подготвени за продажба, като за плочка е било предвидено да се взима 5000 евро.

Арестуваните са над 60-годишни и имат търговски дружества и са от Пловдив. Предполага се че са търсили купувач, затова са и били изнесени от мястото, на което са съхранявани, казаха от Окръжната прокуратура.

Общо трима мъже са претърсени и задържани, като намерените плочки с йонизиращо лъчение са опасни и вече са предадени за съхранение. Ще им бъде направена експертиза, уточниха от Окръжната прокуратура.

По-рано днес беше съобщено, че голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжната прокуратура в Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност".

Какво представлява америцият?

Америцият е вид изотоп, който се съхранява при специални условия заради неговото йонизиращо лъчение.

Той е изкуствено получен радиоактивен химичен елемент - през 1944 г. от Глен Сиборг от Бъркли, Калифорния, и негови колеги в Металургичната лаборатория на Университета в Чикаго, като част от проекта „Манхатън“. Това става ясно от публикация на Колумбийския колеж в Чикаго.

Америцият е твърд метал със сребристобял цвят и бял блясък, ковък и сферографитен. Свети в тъмното и е доста ковък. Топи се при 1175 градуса по Целзий. Той потъмнява бавно на сух въздух при стайна температура.

Америцият може да се използва за изработването на ядрено оръжие, въпреки че се произвежда трудно и е необходимо и наличието на плутоний.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.

Свързани новини