Отидете към основна версия

5 154 0

Дюран Дюран загубиха правата над песните си

  • дюран дюран-
  • съдебно дело-
  • великобритания-
  • авторски права-
  • duran duran

Членовете на бандата не успяха да се преборят с някогашния си американски издател

Британската поп група "Дюран Дюран" (Duran Duran) изгуби съдебната битка за авторските права на редица свои известни песни, съобщава в. "Гардиън".

Членовете на бандата не успяха да се преборят с някогашния си издател — Gloucester Place Music, част от най-голямата медийна група EMI Music Publishing.

Днес Върховният съд в Лондон се произнесе в полза на американската компания, който държи правата над първите три албума на групата - Duran Duran (1981), Rio (1982), Seven and the Ragged Tiger (1983); както и над саундтрака към филма "Изглед към долината на смъртта".

Групата започна делото за авторски права с надеждата, че ще успее да развали договорните си отношения в музикалната компания.

Музикантите мотивираха исканията си с факта, че според американското законодателство за авторското право, създателите на дадено произведение могат да си върнат собствеността над него 35 години след като са я предоставили а друг. Но британският съд отхвърли доводите, като заяви, че в този конкретен случай, следва да се прилага английското законодателство, което не предвижда такава процедура за възстановяване на права.

Очаква се днешното решение на съда да окаже сериозно влияние върху музикалния бизнес в страната и законовите практики по отношение на други британски изпълнители, сключили договорни отношения с американски звукозаписни компании.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини