Отидете към основна версия

5 618 30

Кои са антинаталистите и защо искат да спрем да раждаме

  • антинатализъм-
  • богомили-
  • раждане

Богомилите също имали антинаталистични възгледи

Рафаел Самюел Снимка: EPA

27-годишен индиец съди родителите си, защото са го създали без съгласието му. Рафаел Самюел, чието виждане се основа на антинатализма, заявява пред БиБиСи, че е грешно да водиш деца в свят, където са обречени да страдат.

"От човечеството няма смисъл. Толкова много хора страдат. Ако изчезнем, на Земята и животните със сигурност ще им е по-добре", смята Самюел.

Какво е антинатализъм

Това е идеология, според която е неморално да се създават нови хора, защото това би им навредило. Антинаталистите придават отрицателна стойност на раждането.

Видове антинатализъм

Най-общо има две категории: мизантропска и филантропска. Мизантропските антинаталисти са на мнение, че хората трябва да се откажат от създаването на деца, защото така нанасят вреда. Това се доближава до екологичния антинатализъм, според който хората нанасят непоправими вреди на останалите живи организми.

Позицията на филантропския антинатализъм е, че хората не трябва да имат деца заради доброто на тях самите (на неродените деца), защото ги подлагат на болка, страдание, болести и смърт.

Нова идея ли е антинатализмът

Въпреки сегашното си скромно възраждане това е древно философско виждане. Различни форми на антинаталистичната мисъл се срещат у древногръцките философи, будизма, индуизма и манихейството. Възгледите са приети още от богомили, катари, енкратити и други.

Най-влиятелният жив антинаталист е Дейвид Бенатър, ръководител на философската катедра на университета в Кейптаун, Южна Африка. Той смята, че началото на едно човешко съществуване нанася щети, винаги е грешно да имаш деца, грешно е да не се правят аборти и би било добре човечеството да изчезне постепенно като спре да се размножава.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.

Свързани новини