Отидете към основна версия

13 166 144

Популярни личности скочиха срещу Добчев заради скандалните му думи за Мария Бакалова

  • иван добчев-
  • мария бакалова-
  • скандални-
  • интервю-
  • юлияна методиева

"Интервюто на рейтингов режисьор е достатъчно скандален повод да преговорим какво е женомразството и има ли то почва у нас.", пише Юлияна Методиева

Интервю на театралния режисьор Иван Добчев, дадено за сайта "Площад Славейков", предизвика бурни обсъждания в социалните мрежи. Разговорът с Добчев е по повод главоломния успех на възпитаничката му Мария Бакалова. Бургазлийката, която получи номинация за "Златен глобус" за ролята си в "Борат 2", завършва неговия клас в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2019 г.

Добчев казва за Бакалова: "Момичето започна като студентка с някакъв определен мироглед - и с моите асистенти не успяхме за тия четири години да го променим. Като режисьор, като театрал не приемам този тип кино, което тя прави. Така че не съм я подготвил точно за това, но тя е добре подготвена, подготвена е и беше настроена да прави такъв тип актьорски акции, да има такъв тип мислене. Театърът, с който аз съм я възпитавал, го наричаме „театър на представянето“, не „на преживяването“. Това е Брехтов термин. И мисля, че тази методология е помогнала за това кино, за успеха, който има тя".

От думите на режисьора, известен още и като един от създателите на "Сфумато", става ясно, че дълго спорили с Бакалова, "това, от което се опитвахме се да я извадим, да я преместим по-нататък, е по-евтиният, по-естрадният маниер, с който тя се опитваше да интерпретира тези героини". След което Добчев добавя: "И сега го виждам в "Борат". Да, на "Борат" такъв му е натюрелът, такава му е пистата, в която стои този филм." После уточнява, че гледал част от филма, "но не го догледах".

Особено възмущение у мнозина обаче предизвикаха думите: "Не е неопитна, напротив, с тези неща много бързо се трупа опит." и "Да се слагаш - на мъже или на публиката."

За Бакалова казва и, че не му е била любимка. "Не съм очаквал друго, ръкопляскам ѝ със снизходителна усмивка."

Оценките на Добчев и най-вече тонът му на смесица от превъзходство, снизходителност и високомерно неодобрение, както и намеците за "слагането на мъже и публика" предизвикаха вълна от неодобрителни реакции.

Завист, претенции, неспособност да се зарадваш на чуждия успех, позорьорство, както и комплексарщина - бяха част от коментарите в социалните мрежи за откровенията на режисьора за неговата възпитаничка.

Известният правозащитник Юлияна Методиева пише: "Интервюто на рейтингов режисьор е достатъчно скандален повод да преговорим какво е женомразството и има ли то почва у нас."

"Вместо радост и възхита към таланта на Мария, от психиатричните бездни на Добчев се разнасят следните думи по нейн адрес за театралните ѝ изяви в миналото „Тя играеше жена, която се държи екстравагантно с тялото си и с онова, което има като еротика в своята природа“.“Помогнахме ѝ да прочете книги, които не би прочела никога“, продължава Методиева.

"Нямам представа дали "Борат" 2 е добър филм, нито дали Мария Бакалова е добра актриса. Но познавам долнопробното, евтино, жалко поведение. А и чувам мълчанието, което следва след него. Ужасно е, че това представят авторитетите пред младите студенти, това им внушават. Това е посланието. Няма да се притесняваме, скъпи приятели. Какво metoo, какви пет лева. Един мъж публично унижава една жена и всички си траят, щото, нали, лично мнение, да не си разваляме отношенията", гневно реагира Елисавета Белобрадова.

Припомняме и мнението на аниматора Тео Ушев, публикувано на 19 декември 2020 г.:

"И моите 50 стотинки по темата с Мария Бакалова и Борат. Още преди месеци написах тук, че нейната роля във филма е може би най-значителния акт, който български артист е правил някога. [..] Бакалова ми напомня на Мая Новоселска или Вяра Коларова, неоспорими таланти. Тя има едно от най-важните качество за един актьор - превъзмогва суетата. Тя "обслужва" идеята. Тя се хвърля със всички сили да брани концепцията."

___

Мария Бакалова е родена на 4 юни 1996 г. в Бургас. Като дете взема уроци по пеене и флейта. Впоследствие учи в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров“ в Бургас, специалност актьорско майсторство за драматичен театър и втора специалност флейта.

През 2019 г. завършва НАТФИЗ в София в класа на проф. Иван Добчев.

Участва в редица филми преди големия си дебют в „Борат 2“. Сред тях са българският „XIIa“ (2017), „Трансгресия“ – за ролята си печели наградата за най-добра актриса на фестивала за алтернативен филм AltFF в Торонто през 2018 г. и номинация на Queen Palm International Film Festival, „Бащата“, спечелил Големите награди на кинофестивалите в Карлови Вари (2019) и Триест (2020) и др. Снимала се е и в няколко епизода на бургаския уебсериал – „Типично“.

Получава известност като изпълнителка на ролята на Тутар Сагдиев, дъщеря на измисления казахстански репортер Борат Сагдиев в псевдодокументалния комедиен филм „Борат 2“. Световна слава ѝ носи епизодът, в който тя предлага да вземе интервю в интимна обстановка от републиканския политически деец Руди Джулиани. Играта на Бакалова е високо оценена от критиците: списание IGN нарича появяването на актрисата във филма „фантастична находка“, а LA Times намира нейното изпълнение за „потресаващо“.

През ноември 2020 г. подписва договор с агенцията Creative Artists Agency, базирана в Лос Анджелис, Калифорния.

Българската актриса Мария Бакалова продължава да жъне успехи и през 2021 г.. След като спечели номинация за „Златен глобус“, влезе в списъка с основните фаворити и на Гилдията на актьорите в САЩ, Изборът на критиците и т.н., бургазлийката триумфира и със „Сателит“.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 39 гласа.

Свързани новини