20 Февруари, 2021 19:00 8 694 55

Мария Бакалова няма нищо общо с тази драма

  • мария бакалова-
  • драма-
  • борат 2-
  • актриса-
  • златен глобус-
  • ивайло дичев-
  • иван добчев-
  • театър-
  • култура-
  • изкуство

Да, популярната култура тотално измести високото изкуство. Но Мария Бакалова няма нищо общо с тази драма.

Мария Бакалова няма нищо общо с тази драма - 1
Снимка: Instagram/ mariabakalovaofficial
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

Емоциите около успеха на Мария Бакалова са вече жанр в социалните мрежи - гордост от нашето момиче, успяло в чужбна, но и срам, че такива хора не успяват в собствената си родина.

Да поговорим за успеха на Мария Бакалова

Актрисата определено е талантлива, необикновено жизнена, заредена с чаровна и малко налудна енергия. Знае и как да се представя в медиите. От няколкото ѝ интервюта останах с приятното впечатление, че се пласира с чувство за хумор и самокритичност, подготвила е разкази и шеги. Отивайки на кастинга, си мислела, че някой може да я отвлече, както ставало често в Източна Европа (смях). Майка ѝ, казва, плакала, докато гледала филма, но понеже била садомазохист, го гледала два пъти (пак смях).

Нали сме наясно, че една звезда трябва да изиграе не само ролята, но и публичния си образ, който да възприемаме като самата истина. Критиката отбеляза, че ролята - а и образът - крият опасност да я вкарат в нишата на шашавата девойка, която тя чудесно играе, но която може да я затвори завинаги в поддържащи роли. Но и така да стане, пак голям успех. Малко двусмислен ми се вижда самият филм „Борат“ (1 и 2), който обиграва - на границата на ориентализма, да не кажем на расизма - клишета за постсъветския свят: диваците не знаят, че жени могат да карат коли и дори не различават роклите от опаковките им. Както и г-н Маринов преди нея, Бакалова проби с източноевропейския си акцент - един вид рускиня в широк смисъл, а руската другост, както знаем, е лайтмотив за Холивуд още от Студената война.

Но, пак в интервютата, Бакалова обръща предубежденията към страната си на смях. За американската публика тя идва от България, тоест - отникъде (както в „Крал Юбю“ на Алфред Жари: „действието се развива в Полша, сиреч никъде“). Ами това е положението: никой нищо не знае за страната ѝ, а може би тъкмо затова са я взели. Но тъкмо това може да бъде и смешно. А не мъчително като в „Терминал“, където емигрантът Том Ханкс, уловен между границите на летището, говори на български. Наместо да се срамува, Бакалова обръща тъмното балканско небитие на страната си във весел карнавал, който печели публиката. Новото поколение преминава границите по нов начин.

Интервюто с учителя ѝ Иван Добчев предизвика яростни реакции - обвиняват го в завист, злоба, сексизъм, високомерие. Но прозира и това: огорчението му от факта, че популярната култура тотално измести високото изкуство. „Борат“ наистина е бурлеска, но затова пък много по-гледана от филмите на Ларс фон Триер например. То и в България какво ли остана от високото изкуство на соца - спомняме си „Баш майсторът“, „Любимец 13“, въздигнахме естрадата като най-висш израз на художествената мисъл. Защо ли? Просто са популярни. Днес „количеството се е превърнало в качество“, както пише Валтер Бенямин още преди 90 години - колкото повече зрители, кликове, продажби, толкова по-стойностно се оказва едно произведение.

Един отиващ си свят

Това на Добчев не му харесва, не ми харесва и на мен, но можем ли да променим хода на историята? Днес хората посягат към художественото произведение, за да се разсеят, да си починат, а не за да потънат в дълбините на собственото си аз. Тези дълбини днес май някъде са се загубили, а философските прения са се превърнали в тема за коктейлни разговори. Да сте чували скоро термина „трагично“, „трагичен герой“? Смешното тържествува, а различните видове забави се подреждат по жанрове и се тагват с кодове, така че добре да се ориентираш за стоката, която поръчваш. Но с цялата тази драма на един отиващ си свят Мария Бакалова няма нищо общо. Наместо да си изкарваме върху нея страданията, че културата не върви накъдето сме си мислили, нека ѝ пожелаем тържествен щурм на червения килим.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hahaha

    11 48 Отговор
    Само Бойко и ГЕРБ!!!!!

    Коментиран от #40

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Behemoth

    32 1 Отговор
    Популярна колко да е популярна тая култура....та те копаят с нечувана скорост....в сравнение с днешните " филми",комерсиалните хитове от деветдесетте са като интелектуални шедьоври...
  • 5 111

    22 21 Отговор
    Тая се е продала на Сатанистите щом я пласират по медиите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пурко

    40 12 Отговор
    Реално се погреба с тази роля защото от тук на сетне ще я търсят евентуално само за подобни пародии! Така че и двамата културтрегери са много прави! Кариерата й приключи преди да е започнала!
  • 9 Гледах я

    40 22 Отговор
    "Актрисата" определено НЕ е талантлива. Гледах я в първите 10 мин от "филма" и само толкова ми издържаха нервите. Номинацията за Златен Глобус е просто "политически коректна". Добре че не е номинация за Оскар че тогава щеше да бъде направо откачено.
  • 10 Шперца

    27 21 Отговор
    Не ме занимавайте с тая бездарна глупачка, от най-простия филм на света ше я номинират за награди... тия да малоумни
  • 11 винкел

    20 23 Отговор
    Зависливи злобари!!!
  • 12 наблюдател

    33 0 Отговор
    Това,че американците са скарани с географията си е техен проблем.Ние сме близо до центъра на света Йерусалим,до Константинопол,до древна Елада,до Рим.
  • 13 ТРЕНД

    26 8 Отговор
    Това е обида за България и българите: виждаме как се разиграва сюжет от Борат: Една тъй изостанала страна и народ..

    Коментиран от #18

  • 14 Анонимен

    24 4 Отговор
    Неразбрах с какво е успяла когато във филма се разказва как един еврейн ходи да такова козите на село.

    Коментиран от #46

  • 15 Гацо Бацов

    17 5 Отговор
    Абе знае Саша Барън Коен как да си прави реклама.За сметка на наша Марийка. На тая и давам един-два филма още, преди да потъне в забрава...Колкото до сравнението с Ларс фонТриер..Сашко не мое му сИпа вОда на малкио пръст.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Алфа Вълкът

    27 5 Отговор

    До коментар #13 от "ТРЕНД":

    Филмът е обиден за цяла източна Европа. Още предния ни представяше в негативна светлина.
    Няма адекватни граждански движения му заведат едно дело за ксенофобия и насаждане на расова дискриминация и ще му свалят филма за нула време.

    Коментиран от #21

  • 19 ШОП

    11 8 Отговор
    Наркотици взима! Само така се пробива в холидууд. Успех и пожелавам!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Голем смях

    6 7 Отговор

    До коментар #18 от "Алфа Вълкът":

    Да..Казахстан е в Източна Европа.

    Коментиран от #24, #28

  • 22 Гост

    19 2 Отговор
    Абе много призаки, статийки, коментарчета за една 24 годишна актриса. Голям шум, за не много голяма роля и изпълнение. Чуждопоклонничеството на някои господа е отблъскващо.
  • 23 Баран

    17 4 Отговор
    Едвам го изгледах, не знам какъв талант видяха в тая Фирма е тъпизъм. Но америка е олигофренска сбирка...харесвам филми,като Самотници,Голо оръжие, История на света, но борят е за идиоти....
  • 24 Голям плач

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Голем смях":

    Малка част от Казахстан е в Европа....нещо ,като туркия!!
  • 25 Блещенето по екраните

    15 0 Отговор
    на телефоните, лакейството и флирта с преходното сигурно възпрепятстват създаването на стойностни сценарии. През соца умееха да кажат много неща между редовете. Но сега е модерно да се отрича това време.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Йо Несбьо

    15 1 Отговор
    На мен "Борат 2" никак не ми хареса, въпреки всички хвалби около него. Посредствен филм, пълен с глупави шеги, повечето от които дори не бяха смешни. Мария Бакалова ми звучеше страшно селски, изглеждаше абсурдно, но критиката твърдяла, че филмът е сензация... В днешно време е ясно едно - популярност на всяка цена! И с простащина да е - търсим популярност. А Саша Барон Коен какъв простак е! Никога не съм мислил, че ще има по-зле от Бай Ганьо.
  • 28 Алфа Вълкът

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Голем смях":

    Тези сцени са снети в Румъния.
  • 29 Димо

    3 3 Отговор
    Дааа, хората от Голямото изкуство в БГ. Много точно го описа една жена този Добчев по време на интервюто "изглежда замислен, изморен и подут от философски размисли, държи цигара на фона на Самюъл Бекет...." Това казва всичко.
  • 30 Борат

    4 3 Отговор
    И нaй-oбичaм, aмa нaй-нaй-oбичaм – някaк cи, пълни ми ce душaтa, кoгaтo някoй иcтинcки БГ АртиC зaпoчнe прeз цигaрeн дим дa ми oбяcнявa, чe иcтинcкият тeaтър в Бългaрия cи ocтaвa нeрaзбрaн. Чe крecльoвцитe c нeкooрдинирaнитe движeния пo бългaрcкитe cцeни ca мeрилo. Чe ca мeрилo, мeрилo ca, cпoр нямa, нo нямa дa ви кaжa зa кaквo, чe ми e нeудoбнo. A Рeжиcьoритe ни (aмa, Бoжe, нямa тoлкoвa гoлямa буквa, c кoятo дa гo изпишa тoвa)… eхeeeeeй, тoлкoвa ca виcoкo, чe тия cульoвци в Хoливуд нe мoгaт дa ги cтигнaт. И имeннo зaрaди ТOВA ca нeрaзбрaни, нeдooцeнeни и… aбe, зaтoвa ca тaкивa фушляци, a нe зaщoтo ca cи фушляци пo принцип.
  • 31 Борат

    3 2 Отговор
    Миcля cи: aбe, тия нaштe вeликитe, oт виcoкoтo изкуcтвo, дeтo ги чувaмe caмo кaтo имaт нeщo кривo зa кaзвaнe пo нeчий aдрec, зa някoй нaиcтинa извecтeн и тaлaнтлив; или кaтo cи нaмeрят извecтнa пoлoвинкa oт cтрaницитe нa жълтитe мeдии… тe някaквa ceктa ли ca? В НAТФИЗ дa нe им cипвaт нeщo във вoдaтa?
  • 32 Борат

    5 2 Отговор
    Блaтeчки, нaпримeр, cтaвa нaй-пoпулярeн прeз мeceцa, в кoйтo връчвaт Ocкaритe в Хoливуд. Нe… зa нeпрocвeтeнaтa публикa: НE зaщoтo имa нeщo oбщo c Ocкaритe или Хoливуд, a зaщoтo прoдуцeнти c чувcтвo зa хумoр гo кaнят пo прeдaвaниятa им, зa дa рaзкaзвa нa публикaтa кaк нa Лeйди Гaгa ѝ e eди-къв-cи зaдникa и нe cтaвa зa aктриca, a пà Хoaкин Финикc caмo ce криви и имa пoнe 20 нaшeнcки aктьoри, кoитo щe изигрaят Жoкeрa кaтo нeгo, чe и пo-дoбрe. Блaтeчки e oнзи c пoтникa, дeтo пуши. A, ceти ли ce! E, тoй e, дa. Нищo личнo. Прocтo cмe мaлкo криви.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Анито

    2 8 Отговор
    Интервюто на Добчев получи отзвук и в чуждите медии. Извaдкa oт aнглийcкaтa прeca от техен театрален критик: гocпoдин Ивaн Дoбчeв,, трябвa дa e блaгoдaрeн нa Мaрия Бaкaлoвa цял живoт, чe въoбщe бългaритe му чухa имeтo и рaзбрaхa, чe cъщecтвувa.

    Коментиран от #54

  • 35 Не се коси!

    3 2 Отговор
    И на мен ми е неудобно да ти кажа М.Б за какво ми е мерило..

    Коментиран от #36

  • 36 Милена

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Не се коси!":

    Така е. Едно изказване по повод на Бакалова казва всичко за БГ манталитета - не я знам коя е, не съм гледал филма, но я мразя!
  • 37 Милена

    3 3 Отговор
    Като прочета интервюто на Добчев (онова интервю, да), ми хрумва, че той е от тези „хора на изкуството“, които, колкото и да си мечтаят за много публика (никога не си го признават), понеже не я намират, си съчиняват един монолог за пред света, в който казват, че те за едното високо изкуство го правят и много публика не има трябва. Дет се вика, трима да са, ама ако са качествени – ура! Убеждават и себе си в това (е, имат ли избор?).
  • 38 Милена

    3 6 Отговор
    То има един тип мъже, дето жените, като не им връзват или пък ако изкарват повече пари от тях, или станат по-успешни в работата си, веднага започват да ги наричат я лесбийки, я урви. Но си мислех, че са понамалели тоя тип мъже с появата на помощни медикаменти, като виаграта. Явно съм преценила грешно.

    Коментиран от #47

  • 39 Милена

    5 5 Отговор
    Ех, Бакалова, да не беше ходила да се снимаш в Борат 2, да си беше останала тук, да си викаш по родните сцени, да мааш ръце по идея на "гениалните" режисьори и да си преиграваш старателно. Можеше поне в сериал да хванеш да удариш една роля, а пък рекламите на крем за хемороиди, лютеница или тоалетна хартия ти бяха в кърпа вързани. А ти… да предадеш изкуството, че да идеш в тъпия Холивуд, при некадърниците. Пфу!

    Коментиран от #41, #53

  • 40 тотаЛИЗАТОР

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "hahaha":

    Бат Бойчо е БОГ ! Шайката са неговите ПРОРОЦИ !
  • 41 До Миленчето

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Милена":

    Ами кочинката ако не си я стопанисваме и облахоридяваме НИЕ, американците ли ще дойдат да ти слугуват? Все на готово чакат такива като теб. Затова България загива.
  • 42 Смях

    6 1 Отговор
    Тя се оказало, че помагала на Байдън да спечели с грозни сценки с адвоката на Тръмп. Все продажна соросоидна сган.
  • 43 Не знам

    14 1 Отговор
    Колко от колегите в сайта,са изгледали тази пълна отврат.Не се страхувам да използвам Отврат.Що за българин си,да ахкаш и охкаш ,да изпадаш във възторг,от пошла история,която ни вкара на" козата " във г по ззо.? Да величаеш една посредествена " кукловодка" внушила си ,че е изгряла величина на Холивудския небосклон.Че този Борат направо директно, брутално се изхрачи върху Родината ни, като страна с примитивно развитие и население.А ние изпадаме в телешки възторг,че видиш ли,имаме бъдеща Ингрид Бергман, Марлене Дитрих,Лиз Тейлър,Джоан Крофорд, и още цяла плеада истински таланти.Но скочихме вкупом върху човек,който е познава тази " Звезда" от времена,когато е била свтовно неизвестна дори в академията.Оплюхме го,набутваме го злорадо,в контейнера за боклук, защото бил със" старомодно виждане" .
  • 44 да бе да

    6 2 Отговор
    Господин "професорът" иска да ми каже, че щом не харесвам надрусаната кифла, която след 6 месеца никой няма да помни, нищо не разбирам от съвременно изкуство. Благодаря, от такава естетика и такива естети като въпросния 'професор' нямам нужда за да разбера кое е пошло и кое не.

    Коментиран от #52

  • 45 голивуд

    3 1 Отговор
    тя има сбщо само със содомия и силиконов имплант
  • 46 чочпопйорданов

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Анонимен":

    чочо попйорданов ги изтакова във границата та и сценария краден
  • 47 За Милена

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "Милена":

    Прави впечатление,че независимо от характера на дадена публикация,въртиш- сучеш все около чаршафите и потентноста на българина те избива.Нещо да има около теб? Примерно да си върла привърженичка на Сафо? Или тишината в спалнята да ражда чудовища? Богат жизнен опит.Това го притежавам безусловно.И той опита ме е срещал с подобни.И винаги са типаж" Удря Годзиломера и го превърта" или от другите- от остров Лесбос.Истинските,неподправени и красиви жени( всяка по своему) нямат твойте комплекси и витеват,засукан словоред.Защото не избиват комплекси.

    Коментиран от #50

  • 48 Ей пак ли

    12 1 Отговор
    Това така, това онака !? :)
    От това което казва Добчев в това "прословуто" интервю, не видях злоба и завист. Струва ми се, че Добчев набляга на това "оттатък". А Мария при обучението си не го е преминала. Човека ясно я определя, че ролята и пасва, защото е като за нея - за лошо или добро.
    Много са такива актьори. не са лоши, даже обратно. Но играят едно и също. Мисля, че им казват типажи. Спомням си брата на един от тях преди години беше си дошъл от САЩ и гостува в БТВ. На въпросите на водещия за това как намира развитието на брат му като актьор в щоуто, направо го каза. - Играе добре, ама само простаци. Нищо сериозно не е изиграл.
    Истински добрите актьори са тези които могат да изиграят и Хамлет и Бай Ганьо и т.н. Другото е една моментна слава и после потъваш в забвение.
    Е това според мен искаше да ни каже Добчев !
    Лично мнение, не ангажирам никой. Уважавам всички мнения, стига да са такива, ане копи пейст !

    Коментиран от #51

  • 49 Дърт пее..раст...

    2 0 Отговор
    Кое е това момиче?? .Аз, гледам ,Кръстникът,,.
  • 50 Да ти призная

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "За Милена":

    и на мен ми въртеше нещо подобно в главата...за островите
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Лила

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "да бе да":

    Ама кифлата те направи за смях. Кофти тръпка, а!
  • 53 Навалний

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Милена":

    Ти ходила ли си в Холивуд за да знаеш кои са там или дрънкаш колкото да не заспиш?
  • 54 Навалний

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Анито":

    Е ти със сигурност си чувала името на Слави Трифонов като еталон за култура?
  • 55 Люси Дяковска

    0 0 Отговор
    Това момиче не знам дали е актриса, но все е по някакви дефѝлета, по някакви ревюта, все дрехи показва все надминава всички актриси по награди? Всяка седмица сменя мъжете все се жени за някой и този е най-прочут? винаги странна история!