Отидете към основна версия

4 465 6

Откриха удивителен начин, по който са се забавлявали маите (ВИДЕО)

  • маи-
  • маите-
  • древност-
  • древна цивилизация-
  • древна игра-
  • каменна плоча-
  • табло

Археолози откриха каменна плоча, за която смятат, че е на най-малко 1200 години

Снимка: Shutterstock

Археолози в Мексико са открили детайлно резбован камък, който според тях е бил използван като табло за резултата при пелота - игра с топка, практикувана от маите преди стотици години, съобщи Би Би Си.

Кръглата каменна плоча е намерена в археологическия обект Чичен Ица и се смята, че е на възраст най-малко 1200 години. В центъра са изобразени двама играчи с пищни покривала за глава, заобиколени от йероглифен надпис. В момента експертите анализират писмеността, за да разшифроват евентуалното ѝ значение, пише БТА.

Камъкът с тегло 40 кг е намерен от археоложката Лизбет Беатрис Мендикут Перес в архитектурен комплекс, известен като „Каса колорада“. Това е най-добре запазената от сградите, заобикалящи главния площад в предколумбовия град Чичен Ица. Експертите смятат, че камъкът е украсявал арката на входа на комплекса в края на 800-те или началото на 900-те години.

Екип от специалисти по иконография, ръководен от Сантяго Собрино Фернандес, идентифицира двете централни фигури като играчи на пелота, единият от които носи украса за глава с пера, а другият - за когото се предполага, че е неговият противник - носи така наречения „змийски тюрбан“. Мъжът със змиите, които се плъзгат около главата му, изглежда също носи и защитната екипировка, характерна за играчите на пелота. Пелота е отборна игра, която се играе с тежка гумена топка на специално игрище. Смята се, че тя е на около 3000 години и се е играла в цяла Мезоамерика.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.

Свързани новини